Marchewka gotowana. Marchewka duszona do obiadu. – Czy jest ktoś kto nie lubi marchewki na ciepło? U nas w rodzinie wręcz ją uwielbiamy :) Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko).
Tag: Marchew
Śledzie w kawie
Najlepszy przepis na śledzie w kawie, inspirowany przepisem Michała Godynia, szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Zupa gołąbkowa
Jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym, ale nie lubicie ich zawijać, to koniecznie wypróbujcie ten dość szybki przepis! Zupa gołąbkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Gulasz z fasolką szparagową
Pomysł na gulasz inaczej? Czemu nie! Koniecznie wypróbujcie gulasz z fasolką szparagową – w sezonie można użyć świeżej, a poza sezonem konserwowej.
Młoda kapusta po węgiersku
Młoda kapusta po węgiersku to pyszny pomysł na obiad lub kolację, gdy sezon na młodą kapustę trwa. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Jest pyszny!
Gulasz z ciecierzycą
Gulasz z ciecierzycą to super pomysł na bezmięsny obiad, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by z tego dania zrobić potrawę z dodatkiem mięsa. Osoby, które mięso uwielbiają, mogą spokojnie do tego dania wkroić np. 200-300 gramów kiełbasy podwawelskiej, śląskiej lub innej tego typu.
Frytki z marchewki
Frytki z marchewki ? A no tak :) Frytki można robić praktycznie z każdego warzywa, nie tylko z ziemniaków. Frytki z marchewki są pyszne, nieco słodkie, w smaku podobne do frytek z batatów. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem są jednym z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, zwłaszcza, gdy robię rosół na mięsie drobiowym i wołowym. Takie mieszane mięsko idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów z mięsem. Gorąco polecam!
Zupa z dyni
Zupa krem z dyni to przepyszna sezonowa zupa, którą najczęściej serwuję z uprażonymi pestkami dyni. Zamiast nich śmiało możecie dać tutaj uprażone ziarna słonecznika lub płatki migdałów. Mój przepis na zupę z dyni jest prosty w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w kuchni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe – pyszne, słodkie ogórki wg tradycyjnej receptury mojej Babci. Nie są za kwaśne, a proporcje mają wręcz idealne! Kto skusi się na nie raz, ten już na zawsze pozostanie przy tym przepisie na ogórki konserwowe.
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa – to dość szybka tradycyjna polska zupa, która od czerwca, gdy tylko zaczyna się sezon, gości często w naszym domu. Najbardziej lubimy kalafiorową zabielaną śmietanką i z dodatkiem dużej ilości koperku. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę kalafiorową.
Zupa fasolowa
Zupa fasolowa – pyszna i tradycyjna polska zupa z dodatkiem boczku i kiełbasy. W moim domu obowiązkowo gotowana na żeberkach wieprzowych. Zupa ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, wiec polecam ją zwłaszcza na chłodniejsze dni.
Grochówka
Pyszna grochówka na wywarze z żeberek, z dodatkiem boczku i kiełbasy, to coś co uwielbiamy! Kiedyś nie byłam wielką fanką zupy grochowej, bo w moim rodzinnym domu z robiło się ją na grochu niełuskanym. Ja osobiście robię grochówkę na grochu łuskanym i taka wersja odpowiada mi najbardziej.
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem to smaczny dodatek do obiadu, który często króluje w polskich domach, zwłaszcza w niedzielę, jako dodatek do tradycyjnego schabowego. Marchewka gotowana wyśmienicie pasuje także do innych, różnych rodzajów dań mięsnych podawanych z ziemniakami. Mój Mąż uwielbia marchewkę z groszkiem albo jak kto woli – groszek z marchewką :) Ja osobiście wolę samą marchewkę na słodko, …
Kapuśniak
Kapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zaś w sezonie wiosenno-letnim króluje u nas kapuśniak z młodej kapusty. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na kapuśniak z kiszonej kapusty, to gorąco zapraszam do przeczytania przepisu poniżej.