zupa gołąbkowa
Obiad

Zupa gołąbkowa

Jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym, ale nie lubicie ich zawijać, to koniecznie wypróbujcie ten dość szybki przepis! Zupa gołąbkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Czytaj dalej
gulasz z ciecierzyca
Obiad

Gulasz z ciecierzycą

Gulasz z ciecierzycą to super pomysł na bezmięsny obiad, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by z tego dania zrobić potrawę z dodatkiem mięsa. Osoby, które mięso uwielbiają, mogą spokojnie do tego dania wkroić np. 200-300 gramów kiełbasy podwawelskiej, śląskiej lub innej tego typu. 

Czytaj dalej
frytki z marchewki
Obiad Przekąski

Frytki z marchewki

Frytki z marchewki ? A no tak :) Frytki można robić praktycznie z każdego warzywa, nie tylko z ziemniaków. Frytki z marchewki są pyszne, nieco słodkie, w smaku podobne do frytek z batatów. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Czytaj dalej
pierogi z mięsem
Obiad Pierogi przepisy

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem są jednym z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, zwłaszcza, gdy robię rosół na mięsie drobiowym i wołowym. Takie mieszane mięsko idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów z mięsem. Gorąco polecam!

Czytaj dalej
zupa z dyni
Obiad Zupy

Zupa z dyni

Zupa krem z dyni to przepyszna sezonowa zupa, którą najczęściej serwuję z uprażonymi pestkami dyni. Zamiast nich śmiało możecie dać tutaj uprażone ziarna słonecznika lub płatki migdałów. Mój przepis na zupę z dyni jest prosty w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w kuchni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

Czytaj dalej
ogórki konserwowe
Przetwory

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe – pyszne, słodkie ogórki wg tradycyjnej receptury mojej Babci. Nie są za kwaśne, a proporcje mają wręcz idealne! Kto skusi się na nie raz, ten już na zawsze pozostanie przy tym przepisie na ogórki konserwowe.

Czytaj dalej
zupa kalafiorowa
Dania jednogarnkowe z kurczaka Obiad Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa – to dość szybka tradycyjna polska zupa, która od czerwca, gdy tylko zaczyna się sezon, gości często w naszym domu. Najbardziej lubimy kalafiorową zabielaną śmietanką i z dodatkiem dużej ilości koperku. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę kalafiorową.

Czytaj dalej
zupa fasolowa przepis
Obiad Zupy

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa – pyszna i tradycyjna polska zupa z dodatkiem boczku i kiełbasy. W moim domu obowiązkowo gotowana na żeberkach wieprzowych. Zupa ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, wiec polecam ją zwłaszcza na chłodniejsze dni.

Czytaj dalej
grochówka
Obiad Zupy

Grochówka

Pyszna grochówka na wywarze z żeberek, z dodatkiem boczku i kiełbasy, to coś co uwielbiamy! Kiedyś nie byłam wielką fanką zupy grochowej, bo w moim rodzinnym domu z robiło się ją na grochu niełuskanym. Ja osobiście robię grochówkę na grochu łuskanym i taka wersja odpowiada mi najbardziej.

Czytaj dalej
marchewka z groszkiem
Sałatka Sałatki i surówki Sałatki i surówki do obiadu

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem to smaczny dodatek do obiadu, który często króluje w polskich domach, zwłaszcza w niedzielę, jako dodatek do tradycyjnego schabowego. Marchewka gotowana wyśmienicie pasuje także do innych, różnych rodzajów dań mięsnych podawanych z ziemniakami. Mój Mąż uwielbia marchewkę z groszkiem albo jak kto woli – groszek z marchewką :)  Ja osobiście wolę samą marchewkę na słodko, …

Czytaj dalej
kapuśniak
Obiad Zupy

Kapuśniak

Kapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zaś w sezonie wiosenno-letnim króluje u nas kapuśniak z młodej kapusty. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na kapuśniak z kiszonej kapusty, to gorąco zapraszam do przeczytania przepisu poniżej.

Czytaj dalej
rosół wołowy
Obiad Zupy

Rosół wołowy

Rosół wołowy, czy też bardziej bulion wołowy jest super bazą pod wszelkiego rodzaju zupy, jak np. gulaszowa, cebulowa, czy też krupnik. Oczywiście te powyższe zupy można zrobić na bulionie drobiowym bądź na samej wodzie, ale zupa na rosole wołowym jest o wiele bardziej esencjonalna i o niebo lepsza w smaku. Również sosy na bazie bulionu …

Czytaj dalej