Pieczony pstrąg z warzywami przepis
Obiad Pstrąg Ryby

Pieczony pstrąg z warzywami

Pieczony pstrąg z warzywami z piekarnika – pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad. Ryba z tego przepisu wychodzi smaczna i soczysta, a plusem jest to, że za jednym pieczeniem mamy również dodatek pysznych pieczonych warzyw. Jeśli tylko chcecie możecie także wrzucić na blaszkę kilka ziemniaków i w ten sposób powstanie cały kompletny obiad. Można …

Czytaj dalej
Obiad

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty – różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z białej kapusty, aczkolwiek w sezonie uwielbiam go przyrządzać. Bigos z młodej kapusty jest delikatniejszy w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Przyrządza się go bardzo szybko i spokojnie można go serwować nie tylko jako kolację, ale także jako obiad.

Czytaj dalej
barszcz biały przepis
Wielkanoc przepisy Zupy

Barszcz biały na domowym zakwasie

Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :)

Czytaj dalej
Spaghetti Bolognese - sos do spaghetti
Obiad

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese – to danie, które dość często gości na naszym stole. Przynajmniej raz w miesiącu! A o dziwo, przepis jak dotąd nie pojawił się jeszcze na blogu :) Tak więc nadrabiam zaległości i przedstawiam Wam poniżej przepis na Spaghetti Bolognese.

Czytaj dalej
Przepyszny obiad, kurczak w jarzynach z ziemniakami
Dania z kurczakiem Obiad

Kurczak w jarzynach

Kurczak w jarzynach – to przepis, który można by rzec przechodzi z pokolenia na pokolenie ;) Ale nie takiego z babki, na matkę i córkę :) Lecz w gałęzi teściowa – synowa :) Przepis na kurczaka w jarzynach moja teściowa ma od swojej teściowej i jak to w przechodzeniu z pokolenie na pokolenie bywa – …

Czytaj dalej
Idealny bulion warzywny ze świeżych warzyw
Obiad

Bulion warzywny

Bulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły …

Czytaj dalej