Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje!

Kruszonka – przepis na najlepszą kruszonkę bazuje na dobraniu odpowiednich proporcji, czyli na 1 część masła przypada 1 część cukru (najlepiej cukru pudru, bo zwykły cukier będzie ‘strzelać’ między zębami) oraz 2 części mąki pszennej.
Dużym plusem kruszonki jest to, że można ją modyfikować na wiele sposobów. Wedle uznania część zwykłej mąki pszennej można zastąpić zmielonymi migdałami lub orzechami albo dodać np. płatki owsiane. Niektórzy dodatkowo wzbogacają ją o wiórki kokosowe.

Zobacz poniżej  jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciasta! Taką najprostszą, tradycyjną kruszonkę bez dodatków.

Read more

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona, to wiedziałam, że czas najwyższy, by wreszcie go zrobić ;) Sernik ten jest tradycyjnym sernikiem bez spodu, o delikatnej konsystencji, rozpływającej się w ustach. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na świąteczny sernik – prosty, klasyczny, bez zbędnych dodatków – to polecam właśnie Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji ;)

Read more