Wersji na sałatkę Gyros u nas na blogu jest już chyba z milion ;) No i doszła kolejna wersja :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Sałatka gyros z mięsem mielonym poleca się na każdą okazję!
Tag: Ocet
Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji
Nie było mnie tu przeszło pół roku, ale wróciłam! Ostatnio praca zawodowa wysunęła się na pierwszy plan i blog musiał poczekać w kolejce ;) Wracam do Was z nowym przepisem, który powstał na specjalne życzenie mojej koleżanki z pracy, Marysi (buziaki ;*). Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji w odsłonie jak poniżej idealnie sprawdzi …
Schab po cygańsku
Schab po cygańsku jest to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Jeśli tradycyjne schabowe znudziły się już w Waszej rodzinie, to można ich zaskoczyć schabowym po cygańsku. Na pewno będą zadowoleni! Tak przygotowany schab po cygańsku doskonale sprawdzi się na imprezie z rodziną lub znajomymi. Wystarczy go przygotować dzień wcześniej i …
Ciasto Cassis
Słodko-kwaśne smaki, to jedne z naszych ulubionych, dlatego na naszym blogu często możecie znaleźć przepisy na ciasta z dodatkiem dżemu porzeczkowego – tak też było i tym razem – Ciasto Cassis to nic innego jak pyszny czekoladowy biszkopt z dżemem porzeczkowym i czekoladową bezą – prawdziwe niebo w gębie!
Śledzie z suszonymi pomidorami
Grudzień to u nas czas, gdzie śledzie królują częściej niż w inne miesiące w roku. W owym czasie testujemy nowe przepisy, które potem staną się hitami na wigilijnym stole. Tym razem padło na śledzie z suszonymi pomidorami. Są proste i szybkie w wykonaniu i na pewno zasmakują wszystkim fanom suszonych pomidorów.
Śledzie z żurawiną
Śledzie z żurawiną i cebulką to nasza najnowsza propozycja na wigilijny stół. Lekko słone śledzie przełamane słodyczą żurawiny powinny zasmakować każdemu. Polecam je gorąco, bo robi się je naprawdę szybko, więc podczas świątecznej bieganiny takie przepisy są na wagę złota :)
Śledź po węgiersku
Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta Bożego Narodzenia lub na Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po węgiersku.
Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po żydowsku.
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku to jedna z moich ulubionych rybek z farszem, tuż obok słynnej ryby po grecku. Świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju imprezach oraz jako danie na święta. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na rybę po japońsku.
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to idealna surówka do obiadu. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, pieczonego schabu, czy też smażonych kotlecików w panierce. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Mizeria na zimę
Mizeria na zimę do słoików, to pyszna propozycja na przetwory z ogórków. Moja Babcia często robiła takie ogórki na zimę, aczkolwiek pomijała koperek. Ja zaś lubię go dodać, chociaż nie jest on obowiązkowym składnikiem w tym przepisie.
Lany chrust
Lany chrust to pyszna karnawałowa przekąska. My najczęściej robimy te smażone zawijaski na Tłusty Czwartek. Ich największą zaletą jest chyba szybkość i prostota wykonania. W dodatku przepis ten jest tak dziecinnie prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Lany chrust stanowi super alternatywę dla tradycyjnego chrustu, a wymaga zdecydowanie mniejszego nakładu pracy.
Banany w cieście smażone
Banany w cieście smażone – to szybka i prosta słodka przekąska uwielbiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Banany w cieście smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na smażone banany!
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane – to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Moim zdaniem najlepsze w wykonaniu mojej Babci, która zawsze gotowała na czuja ‘do smaku’ bez zwracania uwagi na gramy :) Jednak by osobom z mniejszym doświadczeniem łatwiej było odtworzyć idealny smak, poniżej znajdziecie przepis na buraczki zasmażane wg mojej Babci, z takimi wskazówkami, by …
Papryka w ketchupie
Papryka w ketchupie – pyszna papryka w zalewie ketchupowej, to kolejny przepis w kategorii przetwory na zimę, na który się skusiłam dzięki Agnieszce i jej podrzuconym przepisie na paprykę w ketchupie siostry Anastazji.