Schab po cygańsku jest to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Jeśli tradycyjne schabowe znudziły się już w Waszej rodzinie, to można ich zaskoczyć schabowym po cygańsku. Na pewno będą zadowoleni! Tak przygotowany schab po cygańsku doskonale sprawdzi się na imprezie z rodziną lub znajomymi. Wystarczy go przygotować dzień wcześniej i …
Tag: Ocet
Ciasto Cassis
Słodko-kwaśne smaki, to jedne z naszych ulubionych, dlatego na naszym blogu często możecie znaleźć przepisy na ciasta z dodatkiem dżemu porzeczkowego – tak też było i tym razem – Ciasto Cassis to nic innego jak pyszny czekoladowy biszkopt z dżemem porzeczkowym i czekoladową bezą – prawdziwe niebo w gębie!
Śledzie z suszonymi pomidorami
Grudzień to u nas czas, gdzie śledzie królują częściej niż w inne miesiące w roku. W owym czasie testujemy nowe przepisy, które potem staną się hitami na wigilijnym stole. Tym razem padło na śledzie z suszonymi pomidorami. Są proste i szybkie w wykonaniu i na pewno zasmakują wszystkim fanom suszonych pomidorów.
Śledzie z żurawiną
Śledzie z żurawiną i cebulką to nasza najnowsza propozycja na wigilijny stół. Lekko słone śledzie przełamane słodyczą żurawiny powinny zasmakować każdemu. Polecam je gorąco, bo robi się je naprawdę szybko, więc podczas świątecznej bieganiny takie przepisy są na wagę złota :)
Śledź po węgiersku
Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta Bożego Narodzenia lub na Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po węgiersku.
Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po żydowsku.
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku to jedna z moich ulubionych rybek z farszem, tuż obok słynnej ryby po grecku. Świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju imprezach oraz jako danie na święta. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na rybę po japońsku.
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to idealna surówka do obiadu. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, pieczonego schabu, czy też smażonych kotlecików w panierce. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Mizeria na zimę
Mizeria na zimę do słoików, to pyszna propozycja na przetwory z ogórków. Moja Babcia często robiła takie ogórki na zimę, aczkolwiek pomijała koperek. Ja zaś lubię go dodać, chociaż nie jest on obowiązkowym składnikiem w tym przepisie.
Lany chrust
Lany chrust to pyszna karnawałowa przekąska. My najczęściej robimy te smażone zawijaski na Tłusty Czwartek. Ich największą zaletą jest chyba szybkość i prostota wykonania. W dodatku przepis ten jest tak dziecinnie prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Lany chrust stanowi super alternatywę dla tradycyjnego chrustu, a wymaga zdecydowanie mniejszego nakładu pracy.
Banany w cieście smażone
Banany w cieście smażone – to szybka i prosta słodka przekąska uwielbiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Banany w cieście smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na smażone banany!
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane – to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Moim zdaniem najlepsze w wykonaniu mojej Babci, która zawsze gotowała na czuja ‘do smaku’ bez zwracania uwagi na gramy :) Jednak by osobom z mniejszym doświadczeniem łatwiej było odtworzyć idealny smak, poniżej znajdziecie przepis na buraczki zasmażane wg mojej Babci, z takimi wskazówkami, by …
Papryka w ketchupie
Papryka w ketchupie – pyszna papryka w zalewie ketchupowej, to kolejny przepis w kategorii przetwory na zimę, na który się skusiłam dzięki Agnieszce i jej podrzuconym przepisie na paprykę w ketchupie siostry Anastazji.
Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku – to pyszne danie, które nie wymaga zbytniego nakładu pracy, a smakuje wyśmienicie! Karkówka po cygańsku to danie na imprezę wręcz idealne. Można ją szybciej przygotować, a następnie podgrzać tuż przed podaniem gościom. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na karkówkę po cygańsku a nie pożałujesz!
Papryka konserwowa
Papryka konserwowa – jest często wykorzystywana w naszym domu jak dodatek do różnych dań, czy to do sałatek, czy obiadu lub dań jednogarnkowych, które serwujemy na domowych imprezach. Tak więc wtedy, gdy papryka jest dość tania, kupujemy jej większe ilości, by wykonać z nią przetwory. Poniżej zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszną paprykę marynowaną …