Karkówka po cygańsku – to pyszne danie, które nie wymaga zbytniego nakładu pracy, a smakuje wyśmienicie! Karkówka po cygańsku to danie na imprezę wręcz idealne. Można ją szybciej przygotować, a następnie podgrzać tuż przed podaniem gościom. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na karkówkę po cygańsku a nie pożałujesz!
Tag: Ocet
Papryka konserwowa
Papryka konserwowa – jest często wykorzystywana w naszym domu jak dodatek do różnych dań, czy to do sałatek, czy obiadu lub dań jednogarnkowych, które serwujemy na domowych imprezach. Tak więc wtedy, gdy papryka jest dość tania, kupujemy jej większe ilości, by wykonać z nią przetwory. Poniżej zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszną paprykę marynowaną …
Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii żółtej i zielonej do słoików na zimę – to pyszne danie z kategorii przetwory z cukinii. Smakuje świetnie i sprawdza się idealnie jako sałatka do grilla, czy jako dodatek do obiadu. Kolorowe papryki w tej sałatce idealnie komponują się z resztą składników nie tylko wizualnie, ale także smakowo. Poniższy przepis na cukinię na zimę …
Ogórki po kartusku
Ogórki po kartusku – czyli inaczej ogórki po kaszubsku, to pyszne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej rodem z serca Kaszub, czyli Kartuz :) Szczerze mówiąc nie wiem, czy je wymyślił jakiś mieszkaniec Kartuz, ale taka nazwa się przyjęła, więc jest :) Także zapraszam po pyszny i sprawdzony przepis na ogórki po kartusku.
Ogórki po zbójnicku
Ogórki po zbójnicku – swoją nazwę zawdzięczają temu, że wcale z nich takie łagodne ogóreczki nie są :) To prawdziwe ostre zbóje! :)
Ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie – to kolejny z naszych obowiązkowych przetworów z ogórków na zimę. Takie ogórki z musztardą sarepską są lekko ostre, a jednocześnie nieco słodkie dzięki słodko-kwaśnej zalewie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub zagryzka na imprezę.
Ogórki w curry
Ogórki w curry – to pyszne przetwory z ogórków, które idealnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu, czy też jako dodatek do kanapek lub zagryzka na imprezie. Pyszna słodko-kwaśna zalewa z dodatkiem curry zasmakuje z pewnością każdemu. Ogórki curry to z pewnością HIT wśród przetworów z ogórków! Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu na ogórki w …
Przepis na tradycyjne pączki drożdżowe
Przepis na tradycyjne pączki drożdżowe – miękkie, puszyste i wręcz rozpływające się w ustach! Ten przepis na pączki domowe to moim zdaniem jeden z najlepszych przepisów! Bez dużej ilości drożdży, a mimo to pączki pięknie wyrastają. Z poniższych składników wyszło mi 30 pączków (wykrawanych szklanką o średnicy 7 cm). Może wypróbujcie mój przepis na pączki drożdżowe …
Faworki
Przepis na faworki czy też inaczej chrust, chruściki, a także kreple to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w okolicy Tłustego Czwartku, tuż obok przepisu na pączki. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Smażone są one na głębokim tłuszczu, a na koniec oprószane cukrem pudrem. Faworki są …
Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę
Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – to kolejna propozycja słoikowych zapasów zimowych :) Podane składniki wystarczą na ok. 7-8 słoików po 500ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Sałatka z ogórków i papryki w kurkumie – do słoików na zimę
Sałatka z ogórków i papryki w kurkumie – do słoików na zimę – to kolejna propozycja na zimowe przetwory. By pozbyć się ewentualnej goryczki ogórków w sałatce warto je namoczyć wcześniej w solance. Więcej przepisów na zimowe sałatki do słoików itp. znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Mizeria z ogórków i śmietany. Jak zrobić mizerię?
Mizeria z ogórków – najlepsza to ta w sezonie, z ogórków gruntowych. Poza sezonem możemy się zadowolić mizerią z ogórków szklarniowych. Tradycyjna mizeria to sałatka z zielonych ogórków (potartych lub pokrojonych w plasterki). Najczęściej występuje z dodatkiem śmietany, kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka. Bywają jednak także wersje z cebulą lub olejem. U nas najczęściej występuje wersja …