Ogórki konserwowe – pyszne, słodkie ogórki wg tradycyjnej receptury mojej Babci. Nie są za kwaśne, a proporcje mają wręcz idealne! Kto skusi się na nie raz, ten już na zawsze pozostanie przy tym przepisie na ogórki konserwowe.
Tag: Ogórki gruntowe
Kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki
Kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki – to pyszne kotlety, dzięki którym łatwo można przemycić do obiadu porcję warzyw :) Nam bardzo zasmakowały i często goszczą na naszym stole. Taki obiad to również super pomysł na danie dla osób na diecie cukrzycowej lub z insulinoopornością. Podane z sosem tzatziki smakują wyśmienicie, więc gorąco zachęcamy do wypróbowania …
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone – to chyba obowiązkowe przetwory w każdym domu co roku w sezonie ogórkowym. Nie wyobrażam sobie sezonu bez zaprawiania ogórków kiszonych, czy konserwowych :) One muszą być i koniec! :)
Sałatka z ogórków i papryki w zalewie gyros
Sałatka z ogórków i papryki w zalewie gyros na zimę to nasza druga modyfikacja ogórkowych przetworów w zalewie gyros. Takie ogórki do słoików na zimę to prawdziwy HIT sezonu!
Ogórki po królewsku
Ogórki po królewsku – czyli pyszne ogórki z miodem w zalewie słodko-kwaśnej. Są super dodatkiem do obiadu, a kto ich posmakuje, ten się im nie może oprzeć :) Znikają z talerzy w mgnieniu oka! Dlatego też polecamy wykonać ich większą ilość, by móc się cieszyć smakiem ogórków królewskich przez cały rok!
Ogórki w miodzie
Ogórki w miodzie – to pyszne, chrupiące kawałki ogórków o miodowym posmaku. Takie plasterki ogórków w zalewie miodowej to świetny dodatek do imprezowych przekąsek, zwłaszcza do koreczków. Koniecznie musicie wypróbować nasz sprawdzony przepis na ogórki z miodem!
Ogórki po kartusku
Ogórki po kartusku – czyli inaczej ogórki po kaszubsku, to pyszne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej rodem z serca Kaszub, czyli Kartuz :) Szczerze mówiąc nie wiem, czy je wymyślił jakiś mieszkaniec Kartuz, ale taka nazwa się przyjęła, więc jest :) Także zapraszam po pyszny i sprawdzony przepis na ogórki po kartusku.
Ogórki po zbójnicku
Ogórki po zbójnicku – swoją nazwę zawdzięczają temu, że wcale z nich takie łagodne ogóreczki nie są :) To prawdziwe ostre zbóje! :)
Ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie – to kolejny z naszych obowiązkowych przetworów z ogórków na zimę. Takie ogórki z musztardą sarepską są lekko ostre, a jednocześnie nieco słodkie dzięki słodko-kwaśnej zalewie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub zagryzka na imprezę.
Ogórki w zalewie gyros
Ogórki w zalewie gyros – to nasza kolejna propozycja na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że zalewa wychodzi naprawdę smaczna, więc polecamy wypróbować ten przepis na ogórki w zalewie gyros.
Ogórki w curry
Ogórki w curry – to pyszne przetwory z ogórków, które idealnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu, czy też jako dodatek do kanapek lub zagryzka na imprezie. Pyszna słodko-kwaśna zalewa z dodatkiem curry zasmakuje z pewnością każdemu. Ogórki curry to z pewnością HIT wśród przetworów z ogórków! Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu na ogórki w …
Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę
Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę to przepis pochodzący z książki “Przetwory” autorstwa Siostry Anastazji. Ostatnio na jednej grupie kulinarnej pewna z użytkowniczek właśnie podzieliła się tym przepisem, z lekką modyfikacją zalewy. Przepis ten tak mi wpadł w oko, że postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować w tym sezonie ogórkowym i nie żałuję, …
Surówka z młodej kapusty z sosem winegret
Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – to pyszna propozycja na szybką i prostą surówkę do obiadu lub do grilla. Jest lekka, więc idealnie pasuje do smażonych lub grillowanych dań.
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy na maślance, czy kefirze to idealna propozycja na obiad w upalne dni. Wedle uznania jako bazę można użyć również gęstego jogurtu naturalnego. Taki chłodnik ogórkowy robi się błyskawicznie, więc to też super pomysł na obiad dla zapracowanych i zabieganych osób.
Sałata masłowa z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną
Sałata masłowa z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną – to szybka i prosta surówka do obiadu. Jej bazą jest sałata w śmietanie wzbogacona o kilka ogólnodostępnych składników, jak rzodkiewka, czy ogórek. W sezonie polecam używać ogórków gruntowych, a poza sezonem można do tej surówki wykorzystać ogórki szklarniowe.