zrazy wołowe
Obiad

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe to jeden z moich ulubionych obiadów, głównie ze względu na pyszny aromatyczny sos, który powstaje podczas duszenia się zrazów wołowych. Rolady śląskie zawijane z boczkiem, cebulką i ogórkiem sprawdzą się nie tylko jako zwykły, ale również jako świąteczny obiad. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na zrazy wołowe zawijane, a na pewno się nie …

Czytaj dalej
zupa gulaszowa
Obiad Zupy

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa – jedna z ulubionych zup mojego Męża. Pyszna, gęsta i pożywna. Z dużą ilością mięsa. Rozgrzewająca, więc idealna zwłaszcza na jesienne i zimowe obiady. Zupa gulaszowa to przepis, który koniecznie musicie wypróbować!

Czytaj dalej
kotlety schabowe po chłopsku przepis
Dania z mięsa wieprzowego Obiad

Kotlety schabowe po chłopsku

Kotlety schabowe po chłopsku to danie, które ostatnio wymyślił sobie mój Mąż, który jest wielbicielem zarówno schabowego, jak i boczku ;) Kotlety schabowe po chłopsku są dość szybkie i proste w wykonaniu, więc warto się o nie pokusić, gdy mamy ochotę na jakąś alternatywę dla tradycyjnych schabowych.

Czytaj dalej
pasta z makreli przepis
Pasta kanapkowa

Pasta z makreli wędzonej

Pasta z makreli wędzonej – to jedna z najczęściej robionych past kanapkowych w niejednym polskim domu, w tym i u nas. Poniższy przepis to bazowy przepis na pastę z makrelą wędzoną, który dowolnie możecie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Jednak i bez różnych dodatków poniższa pasta z makreli smakuje wyśmienicie, zwłaszcza w towarzystwie chrupiącego pieczywa.

Czytaj dalej
Obiad Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku – to pyszne danie, które nie wymaga zbytniego nakładu pracy, a smakuje wyśmienicie! Karkówka po cygańsku to danie na imprezę wręcz idealne. Można ją szybciej przygotować, a następnie podgrzać tuż przed podaniem gościom. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na karkówkę po cygańsku a nie pożałujesz!

Czytaj dalej
strogonow drobiowy z kurczaka
Obiad

Strogonow drobiowy

Strogonow drobiowy – to kurczakowa wariacja na bazie tradycyjnego strogonowa. Jeśli lubicie takie gulaszowe klimaty, to gorąco polecam ten przepis.

Czytaj dalej
bouef strogonow
Obiad

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow – nazwa ta pochodzi od boeuf – z francuskiego „wołowina” i nazwiska rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Jest to popularne danie, które w Polsce nazywane jest Strogonow – nieco błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa (=Stroganow). Jednak w innych krajach świata, jak i Polsce przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Poza tym …

Czytaj dalej