Bataty pieczone z serem feta i pesto z rukoli to pyszne, bezmięsne danie, które fajnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę na ciepło, jako kolacja lub jako dodatek do mięsnego obiadu, np. do grillowanego kurczaka. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Tag: olej rzepakowy
Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem to jedno z naszych ulubionych dań jeśli chodzi o domowe fast foody. Taka tortilla z kurczakiem i warzywami to super pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Stanowi też świetną alternatywę dla kanapek do szkoły lub pracy. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na tortillę z kurczakiem, zwłaszcza z dodatkiem sosu czosnkowego.
Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki z pieczarkami uwielbiam równie mocno, jak ich wersję z kapustą i grzybami. Jednak paszteciki wigilijne z pieczarkami robi się trochę szybciej. Wychodzą pyszne, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe to jeden z moich ulubionych obiadów, głównie ze względu na pyszny aromatyczny sos, który powstaje podczas duszenia się zrazów wołowych. Rolady śląskie zawijane z boczkiem, cebulką i ogórkiem sprawdzą się nie tylko jako zwykły, ale również jako świąteczny obiad. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na zrazy wołowe zawijane, a na pewno się nie …
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia to super pomysł na przekąskę zarówno na imprezę, jak i na święta. Jeśli lubicie śledzie, konserwowe ogórki i marynowane grzybki, to tatar ze śledzia również powinien Wam przypaść do gustu. Gorąco polecam!
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku to jedna z moich ulubionych rybek z farszem, tuż obok słynnej ryby po grecku. Świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju imprezach oraz jako danie na święta. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na rybę po japońsku.
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie – jedne z moich ulubionych, tuż po pierogach z kapustą i grzybami. Mięciutkie ciasto i wyrazisty farsz, to przepis na idealnie pierogi ruskie, które koniecznie musicie wypróbować! Gorąco polecam!
Zupa z dyni
Zupa krem z dyni to przepyszna sezonowa zupa, którą najczęściej serwuję z uprażonymi pestkami dyni. Zamiast nich śmiało możecie dać tutaj uprażone ziarna słonecznika lub płatki migdałów. Mój przepis na zupę z dyni jest prosty w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w kuchni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami – to tradycyjne danie wigilijne, jednak tak bardzo je lubię, że jem je nawet kilka razy w miesiącu. Wbrew pozorom nie jest to danie trudne w wykonaniu, więc nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z przygotowaniem pysznych, domowych pierogów z kapustą i grzybami.
Risotto
Risotto w poniższym przepisie to taka klasyka gatunku, czyli risotto w wersji podstawowej, bez dodatków. Stanowi ono super bazę do wielu dań. Wedle uznania możecie dodać do niego np. pieczarki, kurczaka, szpinak – cokolwiek dusza zapragnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na risotto i tworzenia swoich ulubionych połączeń smakowych!
Leczo z cukinią
Leczo z cukinią to jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Lubię je serwować zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na leczo z cukinią.
Porzeczkowiec
Porzeczkowiec – to ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego Męża, który wręcz ubóstwia wszystko, co zawiera czarną porzeczkę. Ciasto jest pyszne, słodko-kwaskowate z wilgotnymi kakaowymi blatami i śmietankowym kremem. Gorąco polecam wypróbować Ciasto Porzeczkowiec, zwłaszcza jako ciasto na święta lub na weekend do kawy.
Chili con carne
Chili con carne – to pyszne danie jednogarnkowe, które polecam wypróbować każdemu, a zwłaszcza tym, którzy uwielbiają meksykańskie smaki. Chilli con carne czasami zajadamy z tortillą kukurydzianą w formie chipsów, czasami z dodatkiem ryżu, a jeszcze innym razem w formie burrito. Polecam to danie jako obiad lub smaczną kolację.
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem to pyszne i szybkie danie, które często serwujemy na obiad. Na szczęście moje dzieci uwielbiają szpinak, więc gdy przygotowuję ten makaron, to cała rodzinka jest zadowolona. Do wykonanie tego dania można użyć mrożonego szpinaku, aczkolwiek makaron ze szpinakiem świeżym (w całych listkach) moim zdaniem smakuje zdecydowanie lepiej niż z mrożonym. Gorąco zachęcam do …
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska – to pyszna i aromatyczna zupa, której wykonanie zajmie Ci nie więcej niż 60 minut! Pysznie smakuje z mięsem mielonym wołowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poeksperymentować i zamienić je na inne ulubione mięso. Zupa meksykańska idealnie sprawdza się w chłodne dni, gdyż jest sycąca i rozgrzewająca. Gorąco zachęcam do wypróbowania …