grochówka
Obiad Zupy

Grochówka

Pyszna grochówka na wywarze z żeberek, z dodatkiem boczku i kiełbasy, to coś co uwielbiamy! Kiedyś nie byłam wielką fanką zupy grochowej, bo w moim rodzinnym domu z robiło się ją na grochu niełuskanym. Ja osobiście robię grochówkę na grochu łuskanym i taka wersja odpowiada mi najbardziej.

Czytaj dalej
sos winegret
Sosy i dipy

Sos winegret

Winegret to spolszczona nazwa sosu vinaigrette, co z francuskiego oznacza po prostu ocet. Jest to zimny sos do sałatek wykonywany głównie z oliwy, octu, pieprzu i soli. Istnieje jego wiele odmian, w których jako dodatkowy element występuje: musztarda, sok z cytryny lub limonki, drobno posiekana cebula lub różne przyprawy ziołowe. W zależności od rodzaju użytego …

Czytaj dalej
sos do pizzy
Sosy i dipy

Sos do pizzy

Sos do pizzy robię w dwóch wersjach, w zależności co akurat mam w domu pod ręką. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na sos na pizzę, to gorąco zachęcam do przetestowania moich poniższych przepisów, bo naprawdę warto!

Czytaj dalej
Libański sos czosnkowy Toum z sokiem z cytryny i białkiem jajka
Sosy i dipy

Toum – libański sos czosnkowy

Toum, czyli przepis na libański sos czosnkowy. Podaje się go wraz z libańskim chlebem, hummusem, tabbouleh, czy shawarmą. Można go również serwować jako dip do różnych mięs i innych przekąsek. W zbliżającym się sezonie polecamy go jako dodatek do szparagów :) W lodówce można przechowywać go tygodniami! Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy, …

Czytaj dalej
Pesto

Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe.

Pesto z bazylii – Pesto bazyliowe – Pesto alla genovese – to nazwa tego samego, pysznego, oryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem, …

Czytaj dalej