W naszej rodzinie tatar, to jedna z ulubionych potraw, które muszą pojawić się na imprezowym stole. Tak więc, czy to urodziny, czy imieniny, czy też Sylwester – tatar wołowy musi być.
Tag: Oliwa
Gulasz z ciecierzycą
Gulasz z ciecierzycą to super pomysł na bezmięsny obiad, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by z tego dania zrobić potrawę z dodatkiem mięsa. Osoby, które mięso uwielbiają, mogą spokojnie do tego dania wkroić np. 200-300 gramów kiełbasy podwawelskiej, śląskiej lub innej tego typu.
Ciecierzyca w pomidorach
Ciecierzyca w pomidorach to super pomysł na bezmięsny obiad. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Sałatka z jajkiem i fetą
Sałatka z jajkiem i fetą to nasza kolejna propozycja na sałatkę z dodatkiem jajka, która idealnie się sprawdzi zarówno na zwykłe śniadanie, jak i na Wielkanoc.
Pasztet z jajek
Pasztet z jajek to propozycja typowo na wielkanocny stół. Pysznie smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego lub tatarskiego.
Sałatka z burakiem
Sałatka z burakiem to moja jedna z ulubionych sałatek na śniadanie, kolację, a nawet się sprawdzi jako przystawka na imprezę. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na sałatkę z burakami, bo naprawdę warto!
Kurczak duszony z papryką
Kurczak duszony z papryką to popularne danie wśród rzymskich robotników nazywane pollo a la romana. W oryginale używa się całego kurczaka lub jego tańsze części, takie jak np. podudzia, czy skrzydełka. Poniżej jednak szybsza wersja z filetami z piersi kurczaka.
Frytki z marchewki
Frytki z marchewki ? A no tak :) Frytki można robić praktycznie z każdego warzywa, nie tylko z ziemniaków. Frytki z marchewki są pyszne, nieco słodkie, w smaku podobne do frytek z batatów. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka to bardzo prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Do jego wykonania polecam pieczone buraki, aczkolwiek jeśli zależy Wam na czasie wykonania, to można użyć gotowych buraków gotowanych. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na carpaccio z buraków, zwłaszcza jak szukacie pysznej przystawki na imprezę lub rodzinną kolację.
Śledź po węgiersku
Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta Bożego Narodzenia lub na Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po węgiersku.
Frittata z warzywami i kozim serkiem
Frittata z warzywami i kozim serkiem – jak widać, u mnie wersja z duuuużą ilością warzyw :) Więc co niektórzy mogą twierdzić, że to bardziej warzywa z jajkiem niż klasyczna frittata, ale.. Polecam wypróbować taką wersję albo po prostu zmniejszyć nieco ilość warzyw. Jest pysznie!
Karp pieczony
Karp pieczony kojarzy mi się głównie z karpiem pieczonym w całości, bez wymyślnych dodatków. Jednak tym razem postanowiłam wypróbować karpia pieczonego w miodzie i musztardzie. Wyszło pysznie!
Bataty pieczone z serem feta i pesto z rukoli
Bataty pieczone z serem feta i pesto z rukoli to pyszne, bezmięsne danie, które fajnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę na ciepło, jako kolacja lub jako dodatek do mięsnego obiadu, np. do grillowanego kurczaka. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem to jedno z naszych ulubionych dań jeśli chodzi o domowe fast foody. Taka tortilla z kurczakiem i warzywami to super pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Stanowi też świetną alternatywę dla kanapek do szkoły lub pracy. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na tortillę z kurczakiem, zwłaszcza z dodatkiem sosu czosnkowego.
Schab pieczony
Schab pieczony to chyba jeden z najczęściej robionych przepisów na świąteczny bądź niedzielny obiad, tuż po zrazach wołowych. Sekretem soczystego schabu pieczonego jest jego odpowiednia technika przyrządzenia. Co zrobić, by schab pieczony wyszedł idealny? Przeczytaj poniżej!