Przekąska do wina? Zapiekane gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi to super pomysł! Pyszne dojrzałe gruszki z serem pleśniowym oblane miodem – brzmi pysznie? I tak jest! Wielbiciele serów pleśniowych będą zachwyceni! :)
Tag: Orzechy włoskie
Kuleczki serowe z orzechami
Romantyczna kolacja we dwoje lub imprezowy wieczór ze znajomymi? Takie kuleczki serowe z orzechami super się sprawdzą jako imprezowa przekąska.
Koreczki z serem pleśniowym
Takie koreczki z serem pleśniowym to super pomysł na szybką imprezową przekąskę. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ciasto Dakłas (Dacquoise)
Nie znam osoby, która by nie uwielbiała słynnego bezowego tortu Dacquoise z Sowy. To idealny dodatek do gorzkiej popołudniowej kawy. Jednak jeśli macie ochotę na małą modyfikacje tego słynnego wypieku, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu poniżej. Ciasto Dakłas jest równie pyszna, jak jej pierwowzór. Polecam!
Koreczki z camembertem, orzechami włoskimi i winogronami
Pyszne koreczki z camembertem z dodatkiem jasnych winogron, to super pomysł na szybką i prostą przekąskę na imprezę.
Ciasto Santoska
Jak pewnie zauważyliście, ostatnimi miesiącami rzadziej udzielam się na blogu z powodu braku czasu, ale intensywnie myślę, co by tu upichcić nowego. Tak więc jak na blogu Zjem to! zobaczyłam ciasto Santoska, to wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić. Jest mega słodkie, ale do czarnej kawy idealne. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień, więc super się …
Lody orzechowe
Lody orzechowe domowej roboty to prawdziwe niebo w gębie! Ich smakiem można cieszyć się cały rok, a ich dużym plusem jest to, że robi się je bardzo szybko, a smakują obłędnie pysznie! Polecam :)
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy – czemu taka nazwa? Do końca sama nie wiem, bo bardziej przypomina mi to jednak ciasto bananowe niżeli chlebek. No, ale cóż :) Taka nazwa się przyjęła, to niech tak zostanie. Bądź co bądź, chlebek bananowy smakuje przepysznie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Orzechowa Dama bez pieczenia
Orzechowa dama bez pieczenia to pyszne i dość szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, więc polecam je szczególnie osobom, które nie mają piekarnika. Oczywiście tych, co mają piekarnik, również zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ ciasto jest naprawdę warte wypróbowania.
Sałatka z burakiem
Sałatka z burakiem to moja jedna z ulubionych sałatek na śniadanie, kolację, a nawet się sprawdzi jako przystawka na imprezę. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na sałatkę z burakami, bo naprawdę warto!
Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka to bardzo prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Do jego wykonania polecam pieczone buraki, aczkolwiek jeśli zależy Wam na czasie wykonania, to można użyć gotowych buraków gotowanych. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na carpaccio z buraków, zwłaszcza jak szukacie pysznej przystawki na imprezę lub rodzinną kolację.
Gwiazda makowa
Gwiazda makowa – to pyszny drożdżowy makowiec w kształcie gwiazdy. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje, wiec gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na Święta Bożego Narodzenia.
Seromakowiec
Seromakowiec to pyszny sernik z dodatkiem masy makowej, który głównie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Z dodatkiem polewy czekoladowej smakuje wyśmienicie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na seromak.
Orzechowiec
Orzechowiec to pyszne ciasto z orzechami, które z dnia na dzień smakuje coraz lepiej. Dlatego też warto je przygotować na 1-2 dni wcześniej, by zdążyło odpowiednio zmięknąć i nabrać smaku. Ciasto Orzechowiec idealnie sprawdza się jako ciasto na święta, a także na wszelkiego rodzaju imprezach, jak urodziny, czy imieniny. Znika z talerzy w mgnieniu oka, …
Kluski z makiem
Kluski z makiem – dla niektórych to typowo świąteczne danie, serwowane tylko jako tradycyjna potrawa na Wigilię. Ja osobiście uwielbiam mak, jak i makaron, dlatego kluski z makiem czasami serwuję nawet jako słodki piątkowy obiad. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, czyli receptury na poznańskie makiełki, czy też śląskie makówki, bo właśnie pod tymi nazwami …