leczo z młodą kapustą i kiełbasą
Obiad

Leczo z młodej kapusty

Leczo z młodej kapusty – to propozycja na leczo w nieco innym wydaniu niż tradycyjnie. Jeśli chcecie, by było to leczo wegetariańskie, to wystarczy, że pominiecie w przepisie kiełbasę.

Czytaj dalej
bouef strogonow
Obiad

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow – nazwa ta pochodzi od boeuf – z francuskiego „wołowina” i nazwiska rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Jest to popularne danie, które w Polsce nazywane jest Strogonow – nieco błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa (=Stroganow). Jednak w innych krajach świata, jak i Polsce przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Poza tym …

Czytaj dalej
wiejskie kieszonki naleśnikowe
Obiad

Wiejskie kieszonki naleśnikowe

Wiejskie kieszonki naleśnikowe – to propozycja na naleśniki, które bardzo przypominają tradycyjne krokiety do barszczu, jednak są wzbogacone o dodatkowy składnik, którym jest boczek :) W tej wersji smakują wyśmienicie, zwłaszcza na ciepło, podane z sosem czosnkowym. Chociaż bez sosu czosnkowego, a z kubkiem ciepłego barszczu czerwonego też smakują idealnie.

Czytaj dalej
rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami
Przekąski Przekąski na imprezę

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – to HIT na imprezę! Znika z talerzy w mgnieniu oka! Na pewno wszystkim zasmakuje, bo któż nie lubi dobrego żółtego sera z dodatkiem soczystego kurczaka w towarzystwie smażonych pieczarek z cebulką? :) Polecam ją na wszelkiego rodzaju imprezy, bo goście na pewno będą zachwyceni. Można ją jeść zarówno …

Czytaj dalej
pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulka
Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką

Pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką to nowa propozycja na blogu :) Wcześniej na naszej stronie pojawiły się już pieczarki w panierce z dodatkiem parmezanu, które bardzo nam, jak i Wam zasmakowały. Tak więc teraz z okazji tworzenia nowych przekąsek na Sylwestra powstały pieczarki faszerowane cebulką w chrupiącej panierce :) Mam nadzieję, że zasmakują Wam równie …

Czytaj dalej
Obiad

Schab w sosie węgierskim z pieczarkami

Schab w sosie węgierskim – miękki i kruchy schab w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek to pyszny pomysł na obiad. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a jego dużym plusem jest to, że można przygotować go dzień wcześniej, a dnia następnego po prostu odgrzać. Polecam podawać go np. z kaszą kuskus i …

Czytaj dalej
Obiad

Karkówka pieczona w ketchupie

Karkówka pieczona w ketchupie – prosta, pyszna, krucha karkówka zapiekana w ketchupie z pieczarkami i papryką. Polecam na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje dnia kolejnego po podgrzaniu. Z kilograma karkówki wydzieliłam 7 plastrów o grubości ok. 1-1,5 cm. Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie …

Czytaj dalej
Obiad

Polonezy schabowe

Polonezy schabowe – jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe to koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyszne, soczyste polonezy schabowe, czyli roladki z mięsa wieprzowego nadziewane farszem pieczarkowym i cebulką. Roladki takie często pojawiają się na weselach i innych uroczystych imprezach, więc jeśli szukacie pomysłów na menu na wesele, chrzciny, komunię, czy urodziny, to to …

Czytaj dalej