Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp – (ang.: Thousand Island dressing) – to popularny sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., ale także do różnego rodzaju mięs, np. z grilla, czy też jako dip do frytek, czy chipsów. Pewnie tyle ile osób, tyle jest przepisów na sos tysiąca wysp, gdyż jest on powszechnie modyfikowany i w zależności od rejonów, czy smakowych upodobań wzbogacany jest o takie składniki jak: jajka na twardo, sos chili, świeżą paprykę, słodkie pikle, oliwki, cebulę, czy natkę pietruszki. Poniżej znajdziecie przepis na naszą ulubioną wersję z ogóreczkiem i chilli :) Nazwa sosu (sos tysiąca wysp) pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp na pograniczu USA i Kanady, gdzie mieszkała jego wynalazczyni Sophia LaLonde. Sos ten w orginalnej recepturze jest produkowany na masową skalę między innymi przez przedsiębiorstwo Heinz.

Więcej przepisów na różne sosy znajdziecie tutaj: Przepisy na sosy, dipy i dressingi

Read more

Shot Boski Żigolo (Grzeszna smerfetka)

Shot Boski Żigolo (Grzeszna smerfetka) to kolejna propozycja na shot’a, równie dobrego, jak ostatni, który pojawił się na blogu (zobacz przepis na Shot Smerfetka). Obie te alkoholowe wariacje na pewno przypadną do gustu Paniom (zarówno ze względu na delikatniejszy smak, jak i uroczy wygląd). Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra.oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy

Read more

Shot Smerfetka

Shot Smerfetka – to propozycja na szybkiego, efektownie wyglądającego shota, idealnego na zbliżającego się Sylwestra, a także na inne imprezy i babskie wieczory ;) Kolory, zaczynające się od czerwieni, przechodzące przez fiolet do niebieskiego na pewno będą cieszyły oko gości ;) a nie za mocny smak przypadnie na pewno żeńskiemu gronu do gustu :) Gorąco polecam! Z podanych niżej składników wychodzi 550ml alkoholu, czyli 11 kieliszków po 5cl, czyli 50ml.
Inspiracja: Czerwona Porzeczka

Read more

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności :) Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia, nr 12/2009. W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta
Read more