Jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym, ale nie lubicie ich zawijać, to koniecznie wypróbujcie ten dość szybki przepis! Zupa gołąbkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Tag: Ryż
Gołąbki z młodej kapusty
Sezon w pełni, młoda kapusta w promocji, więc żal nie skorzystać! Na ten czas polecam dość szybkie w wykonaniu: gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym. Mniam!
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie wędzonego kurczaka, to ta sałatka z wędzonym kurczakiem sprawdzi sie idealnie! Jest szybka i prosta w wykonaniu, a smakuje przepysznie! Polecam ją na kolację, śniadanie, a nawet w pudełeczko do pracy.
Risotto
Risotto w poniższym przepisie to taka klasyka gatunku, czyli risotto w wersji podstawowej, bez dodatków. Stanowi ono super bazę do wielu dań. Wedle uznania możecie dodać do niego np. pieczarki, kurczaka, szpinak – cokolwiek dusza zapragnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na risotto i tworzenia swoich ulubionych połączeń smakowych!
Kurczak w białym sosie z rodzynkami i ryżem
Kurczak w białym sosie z rodzynkami i ryżem – u niektórych to dość popularne danie, które często gości w ich domach. Dla innych to potrawa kojarząca się z weselami :)
Burrito
Burrito – to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex, nazywana też Taco de harina. Składa się z pszennej tortilli wypełnianej najczęściej meksykańskim ryżem i mięsem. Poniżej zamieściłam przepis na moją ulubioną wersję burrito. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Chili con carne
Chili con carne – to pyszne danie jednogarnkowe, które polecam wypróbować każdemu, a zwłaszcza tym, którzy uwielbiają meksykańskie smaki. Chilli con carne czasami zajadamy z tortillą kukurydzianą w formie chipsów, czasami z dodatkiem ryżu, a jeszcze innym razem w formie burrito. Polecam to danie jako obiad lub smaczną kolację.
Ryż po meksykańsku
Ryż po meksykańsku – potocznie określany jako czerwony ryż – to pyszny i szybko dodatek do obiadu. U nas często dodajemy go również do burrito. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa to jedna z szybszych zup, jeśli robi się ją na rosole, który już był wcześniej ugotowany. Tak wiec jeśli robimy zupę pomidorową na rosole z niedzieli, to jej wykonanie zajmie nam nawet mniej niż 10 minut. Poniżej znajdziecie właśnie przepis na zupę pomidorową z rosołu.
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania – to jeden z ulubionych obiadów mojego Męża, tuż po gołąbkach tradycyjnych, których jest wielkim miłośnikiem i mógłby je jeść na okrągło. Jeśli macie ochotę na szybszą i mniej pracochłonną wersję gołąbków, to gorąco zapraszam po mój przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka – to pysznie i szybkie danie, które czasami robię, gdy zostanie mi nieco mięsa i bulionu z rosołu. Wtedy wykonanie takiego dania zajmuje dosłownie 10 minut :) Super się sprawdza jako pomysł na obiad dla dzieci. Jeśli zostanie Wam rosół z niedzielnego obiadu, to gorąco polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na potrawkę …
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem – pyszna, prosta i z ogólnodostępnych składników. Jest również bardzo uniwersalna, bo sprawdzi się zarówno na święta, na imprezę, jak i na zwykłą kolację lub w pudełeczko do pracy. Moja rodziną uwielbia ten przepis na sałatkę z tuńczykiem, więc gorąco zachęcam do jej wypróbowania.
Sałatka Czapka Mikołaja
Sałatka Czapka Mikołaja – to prosta i szybka sałatka z tuńczykiem i ryżem pod postacią mikołajkowej czapeczki :) Polecam ją zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym. Zaś w środku roku można po prostu wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zajadać ją nawet latem, pod postacią zwykłej sałatki z tuńczykiem i ryżem.
Sałatka z surimi i ryżem
Sałatka z surimi i ryżem – to szybka i prosta w wykonaniu sałatka. Wszelkie składniki można pokroić podczas gotowania się ryżu, więc jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15-20 minut.
Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara
Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – to pomysł na pysznego, kremowego kurczaka z dodatkiem boczku i parmezanu. Nie jest to stricte kopia słynnej Carbonary, gdyż w sosie nie ma jajek, a dla uzyskania aksamitnego sosu wykorzystałam śmietankę kremówkę.