W naszej rodzinie tatar, to jedna z ulubionych potraw, które muszą pojawić się na imprezowym stole. Tak więc, czy to urodziny, czy imieniny, czy też Sylwester – tatar wołowy musi być.
Tag: Wołowina
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem są jednym z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, zwłaszcza, gdy robię rosół na mięsie drobiowym i wołowym. Takie mieszane mięsko idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów z mięsem. Gorąco polecam!
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe to jeden z moich ulubionych obiadów, głównie ze względu na pyszny aromatyczny sos, który powstaje podczas duszenia się zrazów wołowych. Rolady śląskie zawijane z boczkiem, cebulką i ogórkiem sprawdzą się nie tylko jako zwykły, ale również jako świąteczny obiad. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na zrazy wołowe zawijane, a na pewno się nie …
Burrito
Burrito – to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex, nazywana też Taco de harina. Składa się z pszennej tortilli wypełnianej najczęściej meksykańskim ryżem i mięsem. Poniżej zamieściłam przepis na moją ulubioną wersję burrito. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Chili con carne
Chili con carne – to pyszne danie jednogarnkowe, które polecam wypróbować każdemu, a zwłaszcza tym, którzy uwielbiają meksykańskie smaki. Chilli con carne czasami zajadamy z tortillą kukurydzianą w formie chipsów, czasami z dodatkiem ryżu, a jeszcze innym razem w formie burrito. Polecam to danie jako obiad lub smaczną kolację.
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa – jedna z ulubionych zup mojego Męża. Pyszna, gęsta i pożywna. Z dużą ilością mięsa. Rozgrzewająca, więc idealna zwłaszcza na jesienne i zimowe obiady. Zupa gulaszowa to przepis, który koniecznie musicie wypróbować!
Rosół wołowy
Rosół wołowy, czy też bardziej bulion wołowy jest super bazą pod wszelkiego rodzaju zupy, jak np. gulaszowa, cebulowa, czy też krupnik. Oczywiście te powyższe zupy można zrobić na bulionie drobiowym bądź na samej wodzie, ale zupa na rosole wołowym jest o wiele bardziej esencjonalna i o niebo lepsza w smaku. Również sosy na bazie bulionu …
Boeuf Strogonow
Boeuf Strogonow – nazwa ta pochodzi od boeuf – z francuskiego „wołowina” i nazwiska rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Jest to popularne danie, które w Polsce nazywane jest Strogonow – nieco błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa (=Stroganow). Jednak w innych krajach świata, jak i Polsce przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Poza tym …
Jak kroić mięso wołowe i dlaczego to takie ważne?
Wielu osobom wydaje się, że wykonywanie podstawowych czynności w kuchni to rzeczy proste i nie wymagające większego wysiłku. Jednak nawet te z pozoru najprostsze działania przeprowadzane w nieprawidłowy sposób mogą zaważyć np. na jakości przyrządzanej przez nas potrawy. Do takich czynności zalicza się krojenie mięsa wołowego, które to w szczególności wymaga od nas prawidłowej „opieki”.
Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs
Przygotowanie różnego rodzaju mięs nie jest trudne, o ile wiemy, jak je przyrządzać. Bardzo ważnym jest, aby sporządzane przez nas mięsne potrawy nie traciły swoich wartości odżywczych podczas ich termicznej obróbki, a także były soczyste oraz kruche podczas ich podawania. Gotowanie, smażenie, grillowanie i duszenie to podstawowe sposoby przygotowywania mięs. Każda z tych metod inaczej …
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowym to szybki i prosty obiad. Dzięki dodaniu serka mascarpone do sosu, zyska on lepszy, kremowy smak. Z podanych poniżej składników wychodzi ok. 14 pulpecików.