Pszenny chleb z siemieniem lnianym

Pszenny chleb z siemieniem lnianym

Jak widać mój chleb wyrósł… Chociaż miałam nadzieje,że naczynie wzięłam odpowiednio duże ;-) W związku z tym polecam użycia dwóch forma na taką ilość pieczywa :)

Składniki

  • Mąka tortowa 1kg
  • Świeże drożdże 30g
  • Sól 3 płaskie łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Woda 3,5 szklanki (1szkl. = 200ml)
  • Siemię lniane 10 łyżeczek + ok.70-100ml wrzątku do zalania ziaren

Pszenny chleb z siemieniem lnianym

Wykonanie:

  1. Siemię lniane zalać wrzątkiem (najlepiej poprzedniego dnia).
  2. Drożdże rozpuścić w 100ml (połowie szklanki) ciepłej wody (ok.40-45C).
  3. Mąkę przesiać do miski, wlać pozostałą wodę, wsypać cukier, roztwór z drożdży oraz siemię. Wyrobić ręką lub za pomocą robota (do połączenia się składników – ok. 10 minut wyrabiania). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1h).
  4. Następnie wyjąć ciasto z miski, uderzyć w nie kilka razy pięścią, by je odpowietrzyć. Przełożyć do blaszek lub naczyń żaroodpornych (ja użyłam takiego o średnicy 26 cm). Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze na godzinę, by ponownie urosło.
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze około 1h (jeśli chleb zbyt szybko się rumieni, można zmniejszyć temp. do 160-170C)
  6. Dobrze upieczony chleb po uderzeniu w niego palcem daje odgłos stukania. Upieczony chleb stawiamy na kratce, by odparował. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany ze świeżym masełkiem ;-)

Pszenny chleb z siemieniem lnianym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Pszenny chleb z siemieniem lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.