Puchate naleśniki na maślance

Puchate naleśniki na maślance to idealny pomysł na śniadanie. Wypatrzyłam je u Ewy na jej blogu Around the flavors i troszeczkę zmodyfikowałam. Puchate placuszki z nutellą i bananami lub z dżemem wiśniowym smakują obłędnie :)

Składniki:

  • 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 200g)
  • 3 płaskie  łyżeczki cukru zwykłego
  • 16g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 małe jajko

 

DSC_0201


Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem od pieczenia. Następnie dodać cukier zwykły, wanilinowy i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce połączyć ze sobą maślankę, olej i roztrzepane jajko.
  3. Kolejno połączyć ze sobą składniki “mokre” z “suchymi”, dokładnie wymieszać do połączenia się składników (najlepiej za pomocą trzepaczki).
  4. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem wiśniowym lub nutellą. Smacznego!
  5. PS. Smażę placuszki na patelni do naleśników, która nie wymaga natłuszczenia. Jeśli takowej nie macie, to polecam przed smażeniem delikatnie spryskać patelnię olejem.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Puchate naleśniki na maślance

  1. Jo Asia :

    Czy to coś takiego jak placki amerykańskie smażone ? Chodzi mi o ciasto bo zapodzialam przepis a takie pyszne były.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.