puszyste placuszki bez miksera

Puszyste placuszki bez miksera


Puszyste placuszki bez miksera – to propozycja na pyszne i szybkie śniadanie, kiedy znudziły się nam już tradycyjne kanapki. Z poniższych składników wychodzi aż 19 placuszków, więc spokojnie naje się nimi nawet 4-osobowa rodzina. Sprawdzą się świetnie jako placki dla dzieci, bo te szczególnie je uwielbiają, zwłaszcza oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu. Gorąco zachęcam do wypróbowania tych puszystych placuszków na najbliższe śniadanie.

Puszyste placki jak pancakes

Te placuszki wychodzą jak pancakes, ale bez użycia miksera. Są szybkie i proste w wykonaniu i przy ich wykonaniu nie zabrudzisz połowy kuchni. Wystarczą 2 miski, rózga kuchenna oraz dobrej jakości patelnia, na której można smażyć bez używania dodatkowego tłuszczu. Najlepsza do tego celu będzie specjalna patelnia do naleśników. Pamiętaj również, by dać się patelni spokojnie nagrzać, bez pospiechu, równomiernie na całej powierzchni. Płomień pod patelnią też nie powinien być zbyt duży, by placki równomiernie rosły i były puszyste, a nie spalone na zewnątrz, a gumowe w środku.

puszyste placuszki przepis
placuszki
placki

Puszyste placuszki bez miksera – Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki*)
  • 3 czubate łyżki cukru zwykłego
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 370 ml mleka (1,5 szklanki*)
  • 80 ml oleju rzepakowego (1/3 szklanki*)

*szklanka o pojemności 250 ml

placki na śniadanie

Przepis na puszyste placuszki bez miksera:

  1. Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, tj. mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier zwykły, cukier wanilinowy oraz sól. Dokładnie wymieszać, by równomiernie rozprowadzić w mieszance proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  2. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej wymieszać ze sobą mokre składniki, tj. jajka, mleko oraz olej.
  3. Następnie mokre składniki dodać do suchych i ponownie dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej, by nie powstały grudki a masa była idealnie gładka.
  4. Rozgrzać patelnię i smażyć placuszki bez dodatkowego tłuszczu. W tym celu najlepiej użyć specjalnej patelni do naleśników, którą należy rozgrzać równomiernie, na nie za dużym płomieniu. Kolejno na patelnię nakładać po 2 łyżki ciasta na jednego placuszka. Smażyć do czasu zarumienienia ze spodu i pojawienia się bąbelków na powierzchni u góry. Wtedy należy odwrócić placuszek na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do zarumienienia. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć płomień pod patelnią. Z podanych składników wyszło mi 19 puszystych placuszków.
  5. Takie puszyste placki można zajadać bez niczego, bądź oprószone cukrem pudrem lub posmarowane ulubionym dżemem. Smacznego!

Placki, placuszki, naleśniki

Lubicie tak samo placki jak ja? Ja na okrągło mogłabym jeść a to naleśniki na słodko, a to naleśniki wytrawne. Innym razem mam ochotę na puszyste placuszki na śniadanie, innym razem na placki z jabłkami na kolację. Teraz, gdy mam dzieci, to placki królują u nas zdecydowanie częściej niż kiedyś, bo one również uwielbiają tego typu dania. Naszym ostatnim faworytem są placki z jabłkami i twarogiem. Wręcz rozpływają się w ustach, więc gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Zaś spośród naleśników na szczególną uwagę zasługuje ten wpis: przepis na naleśniki. Z tego przepisu naleśniki wychodzą idealne, zarówno do naleśników na słodko, jak i wytrawnie. Świetnie się sprawdzi jako baza naleśnikowa do świątecznych krokietów. A przepis na pyszny wytrawny farsz do krokietów z kapustą i grzybami znajdziecie tutaj: kapusta z grzybami.

Jeśli zaś chodzi o racuchy, to naszym faworytem są racuchy bez droższy na maślance. Można je zajadać oprószone cukrem pudrem lub zrobić je z dodatkiem ulubionych owoców, np. z jabłkami lub bananami.


placki dla dzieci

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.