Puszysty jabłecznik – to ciasto idealne na weekend, ale także na każdy inny dzień tygodnia. Jest bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu, a do tego smaczne. To ciasto z jabłkami można wykonać na 2 sposoby. Jeden z całymi kawałkami jabłek, a drugi z musem jabłkowym. Tak więc jeśli macie w domu mus z jabłek i chcecie go wykorzystać, to wystarczy upiec sam biszkopt, a po ostudzeniu przekroić go wzdłuż na 2 kawałki, a wnętrze wypełnić musem jabłkowym. Jeśli lubicie jabłkowe wypieki to gorąco zapraszam po nasz przepis na ciasto jabłecznik.
Przepis na jabłecznik
Poniższy przepis na ciasto z jabłkami jest tak proste, że nawet osoby początkujące w kuchni powinny sobie z nim poradzić. Takie ciasto ucierane z owocami to super pomysł na dość szybkie ciacho do kawy. Ilość cukru w jabłeczniku możecie dostosować do swoich upodobań smakowych. Ja do ciasta daję go nieco mniej jeśli w planach mam dodatkowo zamiar oprószyć je cukrem pudrem.
Do upieczenia puszystego jabłecznika nie potrzeba zbyt wielu składników i na pewno część z nich każdy z Was ma w domu (o ile nie wszystkie), więc ja mówię na to ciasto awaryjne, gdy mają przyjechać niespodziewani goście, a wypadałoby im podać jakiś pyszny, domowy wypiek.
Jeśli lubicie ciasta z jabłkami to polecam również wypróbować przepis na szarlotkę na kruchym cieście, szarlotkę z budyniową pianką oraz szarlotkę bez pieczenia na herbatnikach.
Puszysty jabłecznik – Składniki:
Składniki na puszyste ciasto:
- 5 średnich jajek (rozmiar M)
- 150 g cukru (może być zwykły, chociaż drobny cukier do wypieków łatwiej się rozpuści)
- 200 g masła, miękkiego
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia ciasta
Składniki na masę z jabłek:
- 1 kg jabłek (5 średnich sztuk)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego (lub zwykłego)
Przepis na puszysty jabłecznik:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a masło odpowiednio szybciej wyciągnięte z lodówki, by było miękkie i łatwo było je utrzeć na puch.
- Przygotować masę z jabłek: W tym celu jabłka należy umyć, osuszyć, a następnie obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 4 części (chyba, że użyliście dużych jabłek, to można je pokroić jeszcze na mniej kawałków). Na patelni roztopić 1 czubatą łyżkę masła, wrzucić jabłka oraz cukier trzcinowy, przemieszać. Dodać łyżkę soku z cytryny i co jakiś czas mieszając smażyć jabłka przez ok. 5 minut, by delikatnie zmiękły. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić je do ostudzenia.
- Miękkie masło ubić z cukrem na wysokich obrotach aż będzie jasne i puszyste (przez kilka minut, uważając, by nie doprowadzić do zważenia się masła). Kolejno zmniejszyć obroty na średnie i do puszystej maślanej masy dodawać po jednym żółtku (dodawać kolejne żółtko dopiero jak poprzednie dokładnie połączy się z masą), cały czas dokładnie ubijając. Do ubitego masła i żółtek dodać stopniowo przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, miksując na małych obrotach miksera, tylko do czasu połączenia się składników na jednolitą masę.
- Do innej miski wrzucić białka, dodać szczyptę soli i ubić całość na puszystą, sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy z mąki i masła, delikatnie je wmieszać za pomocą szpatułki (też tylko do czasu połączenia się składników). Na koniec w masę równomiernie wmieszać podsmażone wcześniej jabłka.
- Blaszkę o wymiarach 20 cm x 26 cm posmarować na dnie cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i je dokładnie wyrównać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez ok. 40 – 45 minut (do zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka). Po tym czasie wyjąć ciasto z jabłkami z piekarnika, pozostawić do ostudzenia, a na koniec oprószyć cukrem pudrem (wedle uznania). Smacznego!
To maślane ciasto z jabłkami jest jednym z moich z ulubionych jabłeczników, więc jeszcze raz gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)