Quesadilla (tortilla) z salami i serem
Przekąski Przekąski na imprezę

Quesadilla (tortilla) z salami i serem

Quesadilla jest to danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera.

Quesadilla (tortilla) z salami i serem to świetna przekąska na imprezę itp.

Składniki

  • Tortilla 4 placki tortilli
  • Ser żółty kilka plasterów, ok. 300g
  • Salami kilka plasterków, ok. 300g
  • Sos słodko kwaśny Thai

Quesadilla (tortilla) z salami i serem

Wykonanie:

  1. 2 placki tortilli (ten, który będzie całkiem na dole i ten, który będzie całkiem u góry) posmarować z jednej strony sosem słodko – kwaśnym. Na pierwszy placek nałożyć kilka plasterków sera, następnie kilka plasterków salami, przykryć kolejnym plackiem tortilli, znów nałożyć ser, salami itd. aż do wyczerpania składników. Na koniec przykryć wcześniej posmarowaną tortillą.
  2. Quesadillę można piec w piekarniku (w 180C przez ok. 10 minut) lub (najlepiej) na grillu elektrycznym aż ładnie się zarumieni, a ser rozpuści.
  3. Upieczone tortille pokroić na trójkąty i podawać z sosem słodko kwaśnym lub czosnkowym.
  4. Zobacz przepis na sos czosnkowy: Sos czosnkowy z ziołami

Quesadilla (tortilla) z salami i serem

4 / 5 ( 1 głosów )

9 thoughts on “Quesadilla (tortilla) z salami i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.