Quesadilla (tortilla) z salami, papryką, mozzarellą i awokado

Quesadilla (tortilla) z salami, papryką, mozzarellą i awokado


Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej . Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca , lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Głównym składnikiem jest kukurydziana tortilla . Nakłada się na nią łatwo topiący się ser, po czym składa się tortillę na pół. Ogrzewa się ją tak, aby tortilla zanadto się nie spiekła, a jednocześnie ser dobrze się roztopił.

Składniki

  • Tortilla 4 placki tortilli
  • Zielona papryka pół papryki
  • Awokado 1 awokado
  • Salami po 3 plastry na każdy z placków
  • Ser mozzarella
Quesadilla (tortilla) z salami, papryką, mozzarellą i awokado

Wykonanie:

  1. Paprykę kroimy w kostkę.
  2. Awokado rozcinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skóry i kroimy na plasterki.
  3. Na placek tortilli nakładamy kilka plasterków mozzarelli, następnie 2-3 plasterki salami, kilka plasterków awokado, na to garść pokrojonej papryki i na wierzch ponownie mozzarellę.
  4. Składniki tortillę na pół.
  5. Na grillu elektrycznym pieczemy tortillę do czasu aż ser się roztopi, a tortilla się zarumieni. Można również tortillę złożyć w ćwiartkę, co ułatwia potem jedzenie ;)

Quesadilla (tortilla) z salami, papryką, mozzarellą i awokado

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Quesadilla (tortilla) z salami, papryką, mozzarellą i awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.