Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej . Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca , lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Głównym składnikiem jest kukurydziana tortilla . Nakłada się na nią łatwo topiący się ser, po czym składa się tortillę na pół. Ogrzewa się ją tak, aby tortilla zanadto się nie spiekła, a jednocześnie ser dobrze się roztopił.
Składniki
- Tortilla 4 placki tortilli
- Zielona papryka pół papryki
- Awokado 1 awokado
- Salami po 3 plastry na każdy z placków
- Ser mozzarella
Wykonanie:
- Paprykę kroimy w kostkę.
- Awokado rozcinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skóry i kroimy na plasterki.
- Na placek tortilli nakładamy kilka plasterków mozzarelli, następnie 2-3 plasterki salami, kilka plasterków awokado, na to garść pokrojonej papryki i na wierzch ponownie mozzarellę.
- Składniki tortillę na pół.
- Na grillu elektrycznym pieczemy tortillę do czasu aż ser się roztopi, a tortilla się zarumieni. Można również tortillę złożyć w ćwiartkę, co ułatwia potem jedzenie ;)
pysznie, chętnie kiedyś coś podobnego zrobię:D
Prosto, smacznie i sycąco! To lubię!
dobra alternatywa na obiad :)
uwielbiam tą potrawe!! Szybka i rpzesmaczna :) u mnie też kiedyś była :)
Jak ja daaawno nie jadłam quasedilli;).
pysznie podane :)