Quesadilla z kurczakiem i kurkami. Tortilla z kurkami. – to kolejna odsłona na blogu pysznej propozycji na przekąski na imprezę z tortilli – jeśli lubicie takie dania, to na pewno wpadnie Wam w oko również przepis: Quesadilla z kurczakiem i serem
Quesadilla z kurczakiem i kurkami. Tortilla z kurkami. – Składniki:
- 6 placków tortilli
- 250g sera żółtego
- 200g kurek
- 1-2 łyżeczki masła do podsmażenia kurek
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 500g)
- 1 średnia cebula
- 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku
- 1 czubata łyżeczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek majonezu
- 2 łyżki oleju rzepakowego do marynowania mięsa + trochę oleju do podsmażenia cebuli
Quesadilla z kurczakiem i kurkami. Tortilla z kurkami. – Wykonanie:
- Kurki dokładnie oczyścić, krótko umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło, podsmażyć kurki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek. Pokroić w kostkę. Dodać olej, paprykę słodką, czosnek, bazylię oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać.
- Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na patelni do czasu aż się zeszkli, następnie dorzucić kurczaka i smażyć całość do czasu aż mięso będzie dobre. Dodać kurki, przemieszać.
- Każdy placek tortilli posmarować cienko majonezem, posypać na 3 plackach połowę sera, następnie nałożyć wyżej przygotowany farsz z kurczaka i kurek, posypać resztą sera, a kolejno każdy placek przykryć na górze kolejnym plackiem tortilli.
- Grillujemy tortillę z obu stron (na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym) do czasu aż placki staną się chrupiące i lekko zarumienione. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!
