quinoa na mleku kokosowym
Desery Kolacja Śniadania i kolacje Słodkości

Quinoa na mleku kokosowym

Kuchnia : Polska | Porcje : 1 duża porcja lub 2 małe

Jeśli macie ochotę na zdrowy i pyszny deser, to quinoa na mleku kokosowym sprawdzi się tutaj idealnie. Z dodatkiem sezonowych owoców smakuje nieziemsko pysznie! Gorąco polecam :)

Składniki:

  • pół szklanki quinoa (komosy ryżowej) – 90 g
  • pół szklanki mleka kokosowego – 125 ml
  • pół szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2-3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka malin, borówek i kawałek banana (lub inne ulubione owoce)
  • wiórki kokosowe do posypania

Przepis na Quinoa na mleku kokosowym:

  1. Quinoa, czyli komosę ryżową przepłukać na sitku o drobnych oczkach lub na zwykłym cedzaku, ale wyłożonym gazą, gdyż ziarna komosy są bardzo drobne. Płukać do czasu aż komosa przestanie się pienić. Następnie wrzucić ją do garna, wlać pół szklanki wody oraz poł szklanki mleka kokosowego. Dodać 1/4 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę soli do smaku, dokładnie wymieszać.
  2. Doprowadzić zawartość garna do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz na bardzo mały i gotować komosę pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliła. Czas zakończenia gotowania będzie wtedy, kiedy quinoa wchłonie całą wodę i mleko.
  3. Po ugotowaniu zdjąć garnek z palnika, dodać do smaku 1-2 łyżeczki miodu, wymieszać. przerzucić komosę ryżową do miseczki, dodać kleksy z jogurtu naturalnego, wrzucić ulubione owoce (u mnie maliny, borówki i banany) oraz oprószyć wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Polecam również: deser bananowy, obok którego nie można przejść obojętnie!

quinoa na mleku kokosowym przepis
5 / 5 ( 1 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.