Racuchy na kefirze z jabłkami – to pyszne placuszki bez dodatku drożdży, które smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można je zajadać bez niczego, bądź oprószone cukrem pudrem lub podane z kwaskowatym dżemem. Takie placki na kefirze z jabłkami to super pomysł na słodki obiad lub kolację, a także świetna alternatywa dla kanapek do szkoły lub pracy, ponieważ smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Jabłka przepisy
Teraz, kiedy kalendarzowa jesień zbliża się wielkimi krokami, to najlepszy czas na wszelkiego rodzaju placki, wypieki i przetwory z jabłkami. Do naszych ulubionych ciast należą: szarlotka na kruchym cieście, szarlotka bez pieczenia oraz szarlotka z budyniową pianką. Zaś na słodkie śniadania, obiady i kolacje polecam przepisy na: placuszki serowe z jabłkami oraz jabłka w cieście naleśnikowym.
Racuchy na kefirze z jabłkami – Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki o pojemności 250 ml)
- 400 ml kefiru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 jabłka – 460 g
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przepis na racuchy na kefirze z jabłkami:
- Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia do jednej miski.
- Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.
- Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę za pomocą miksera, pod koniec dodając łyżkę cukru i ubijając jeszcze przez chwilę.
- Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w drobną kosteczkę (u mnie taka około 0,5 cm).
- Kefir wymieszać z żółtkami, dodać do mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. kolejno dodać jabłka i wmieszać je w ciasto, by dość równomiernie się rozłożyły. Na końcu dodać ubitą wraz z cukrem pianę z białek.
- Na patelni rozgrzać olej. Następnie nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć placki z jabłkami z obu stron na rumiano (na nie za dużym płomieniu, by się zbytnio nie przypalały).
- Po usmażeniu przekładać placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by racuszki odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
- Z podanych składników wyszło mi 16 sztuk placuszków.
- Można je zajadać bez dodatków lub oprószone cukrem pudrem. Dobrze też smakują podawane z kwaśnym dżemem lub konfiturą (np. wiśniowa lub z czarnej porzeczki). Smacznego!