placki z jabłkami na kefirze

Racuchy na kefirze z jabłkami


Racuchy na kefirze z jabłkami – to pyszne placuszki bez dodatku drożdży, które smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można je zajadać bez niczego, bądź oprószone cukrem pudrem lub podane z kwaskowatym dżemem. Takie placki na kefirze z jabłkami to super pomysł na słodki obiad lub kolację, a także świetna alternatywa dla kanapek do szkoły lub pracy, ponieważ smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.


Jabłka przepisy

Teraz, kiedy kalendarzowa jesień zbliża się wielkimi krokami, to najlepszy czas na wszelkiego rodzaju placki, wypieki i przetwory z jabłkami. Do naszych ulubionych ciast należą: szarlotka na kruchym cieście, szarlotka bez pieczenia oraz szarlotka z budyniową pianką. Zaś na słodkie śniadania, obiady i kolacje polecam przepisy na: placuszki serowe z jabłkami oraz jabłka w cieście naleśnikowym.

Racuchy na kefirze z jabłkami – Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka – 460 g
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

placki z jabłkami przepis placuszki z jabłkami

Przepis na racuchy na kefirze z jabłkami:

  1. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia do jednej miski.
  2. Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.
  3. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę za pomocą miksera, pod koniec dodając łyżkę cukru i ubijając jeszcze przez chwilę.
  4. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w drobną kosteczkę (u mnie taka około 0,5 cm).
  5. Kefir wymieszać z żółtkami, dodać do mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. kolejno dodać jabłka i wmieszać je w ciasto, by dość równomiernie się rozłożyły. Na końcu dodać ubitą wraz z cukrem pianę z białek.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Następnie nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć placki z jabłkami z obu stron na rumiano (na nie za dużym płomieniu, by się zbytnio nie przypalały).
  7. Po usmażeniu przekładać placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by racuszki odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
  8. Z podanych składników wyszło mi 16 sztuk placuszków.
  9. Można je zajadać bez dodatków lub oprószone cukrem pudrem. Dobrze też smakują podawane z kwaśnym dżemem lub konfiturą (np. wiśniowa lub z czarnej porzeczki). Smacznego!

placki z jabłkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.