Przepyszne racuchy na maślance bez dodatku drożdży

Racuchy na maślance bez drożdży


Racuchy na maślance bez drożdży –  są baaardzo puszyste i pyszne! Idealnie smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera ani droższy. Wystarczą tylko tanie i ogólnodostępne składniki, by stworzyć pyszne placuszki, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Przepis na te racuchy rosyjskie na maślance w odróżnieniu od naszych polskich racuchów różni się głównie tym, że do ich wykonania nie wykorzystuje się drożdży, lecz sodę oczyszczoną. Dzięki temu przepis jest bardzo szybki w wykonaniu i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta.

Z podanych składników wyszło mi ok. 20 racuszków kładzionych z jednej łyżki.

Jeśli lubisz takie przepisy na placki i placuszki, to polecam również wykorzystać moje inne przepisy: Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci, Placki z serka homogenizowanego, Jabłka w cieście naleśnikowymorazNaleśniki budyniowe


Racuchy na maślance bez drożdży – Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej – 250g
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej – 250ml
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • olej do głębokiego smażenia: u mnie na patelnię o średnicy 28cm zeszło ok 250ml oleju (powinno być go na ok. 1 cm wysokości)
    Szklanka o pojemność 250 ml.

Racuchy na maślance bez drożdży z mąki pszennej tortowej

Racuchy na maślance bez drożdży – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz dwie łyżki cukru.
  3. Do maślanki dodać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Następnie dodać jajka i rozmącić ubijaczką do jajek (rózgą kuchenną) lub widelcem. Następnie wlać płynne składniki do suchy i dalej mieszać do czasu uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Rozgrzać patelnię, najlepiej taką z grubym dnem, która dobrze trzyma temperaturę (u mnie była to patelnia o średnicy 28 cm, na której rozgrzałam około 250ml oleju rzepakowego).
  5. Na patelnię wlać olej, dobrze go rozgrzać, ustawić płomień na niezbyt duży. Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu przełożyć racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
  6. Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą. Racuchy smakują dobrze również na zimno. Smacznego racuszka bez drożdży!


Racuchy na maślance z mąki pszennej z cukrem

Pyszne racuchy na maślance z mąką pszenna, cukrem i jajkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

22 odpowiedzi na “Racuchy na maślance bez drożdży

  1. Anonim :

    Dziękuję kochana, długo nie mogłam podjąć decyzji, czy robicy, czy nie.
    W końcu się odważyłam i co?
    REWELACJA, mało roboty, a racuszki są przepyszne, nastepnym razem dodam jakieś owoce. Nie każdy przepis podany na fb jest dobry, Twój to strzał w dziesiątkę.
    Dziękuję , pozdrawiam serdecznie

  2. Kasia :

    Można też smażyć na niewielkiej ilości oleju lub w ogóle bez tłuszczu. Nie są wtedy takie chrupiące, ale też się udają.

    Moja babcia takie na spodzie i kwaśnym mleku robiła. Dla mnie nowością były racuchy drożdżowe :-D Ale babcia że wschodu była, to może dlatego. Ja też takie robię swoim dzieciom i są pyszne! Można dodać jabłek, borówek…

  3. ewawk :

    robiłam z jabłkami, ale zamiast całych jajek od razu, najpierw dodałam same żółtka, a na końcu białka ubite na sztywno – są wtedy baaardzo delikatne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.