Racuchy na maślance bez drożdży – są baaardzo puszyste i pyszne! Idealnie smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera ani droższy. Wystarczą tylko tanie i ogólnodostępne składniki, by stworzyć pyszne placuszki, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Racuchy bez drożdży przepis
Przepis na te racuchy rosyjskie na maślance w odróżnieniu od naszych polskich racuchów różni się głównie tym, że do ich wykonania nie wykorzystuje się drożdży, lecz sodę oczyszczoną. Dzięki temu przepis jest bardzo szybki w wykonaniu i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Z podanych składników wyszło mi ok. 20 racuszków kładzionych z jednej łyżki.
Racuchy bez drożdży – Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej – 250 g
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki naturalnej – 250 ml
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- olej do głębokiego smażenia: u mnie na patelnię o średnicy 28 cm zeszło ok 250ml oleju (powinno być go na ok. 1 cm wysokości)
Szklanka o pojemność 250 ml.
UWAGA: maślankę można zastąpić kefirem i wtedy będą to pyszne racuchy na kefirze.
Przepis na racuchy na maślance bez drożdży:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz dwie łyżki cukru.
- Do maślanki dodać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Następnie dodać jajka i rozmącić ubijaczką do jajek (rózgą kuchenną) lub widelcem. Następnie wlać płynne składniki do suchy i dalej mieszać do czasu uzyskania jednolitego ciasta.
- Rozgrzać patelnię, najlepiej taką z grubym dnem, która dobrze trzyma temperaturę (u mnie była to patelnia o średnicy 28 cm, na której rozgrzałam około 250 ml oleju rzepakowego).
- Na patelnię wlać olej, dobrze go rozgrzać, ustawić płomień na niezbyt duży. Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu przełożyć racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
- Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą. Racuchy smakują dobrze również na zimno. Smacznego racuszka bez drożdży!
Przepyszne. Mój niejadek zjadł 3 sztuki. Dziękuję za przepis!!!
Zrobiłam raz i ten przepis ze mną zostanie. Jak dla mnie i dla mojej rodzinki – o wiele lepsze niż te na drożdżach Dzięki za orzepis i pozdrawiam
Najlepsze z dotychczas robionych!!! Mega!
A czy można zdać inną mąkę?np. gryczana,jaglana,orkiszowa?
Czy maka poznańska będzie dobra?
Dziękuję kochana, długo nie mogłam podjąć decyzji, czy robicy, czy nie.
W końcu się odważyłam i co?
REWELACJA, mało roboty, a racuszki są przepyszne, nastepnym razem dodam jakieś owoce. Nie każdy przepis podany na fb jest dobry, Twój to strzał w dziesiątkę.
Dziękuję , pozdrawiam serdecznie
Proszę spróbować bez jajek. Zawsze tak robię.
Można też smażyć na niewielkiej ilości oleju lub w ogóle bez tłuszczu. Nie są wtedy takie chrupiące, ale też się udają.
Moja babcia takie na spodzie i kwaśnym mleku robiła. Dla mnie nowością były racuchy drożdżowe :-D Ale babcia że wschodu była, to może dlatego. Ja też takie robię swoim dzieciom i są pyszne! Można dodać jabłek, borówek…
Ja dodaję do ciasta drobno pokrojonego banana, a gdy są małe to dwa, i trochę cynamonu. Są przepyszne i znikają w tempie ekspresowym
robiłam z jabłkami, ale zamiast całych jajek od razu, najpierw dodałam same żółtka, a na końcu białka ubite na sztywno – są wtedy baaardzo delikatne.
Na maślance jeszcze nie jadłam! :P
A czy cukier można zastąpić innym slodziwem? Np miodem
Robię takie same tylko bez jajek
Super
Wyszły super , podałam z sosem z jagód pycha , dziękuję za przepis .
Cieszę się bardzo Irenko, że smakowały <3
Ja robię na jogurcie naturalnym
Zamiast maślanki dać jogurt?
tak :)
Znam to moja mama tak nam zawsze robila sa pyszne.
Dziekuje za przypomnienie .Pozdrawiam
Używam kefiru ☺
Napewno wypróbuje
Moja mama zawsze takie robiła dla mnie za tluste ja wolę robić na drożdżach bo mniej chłona olej
Można dać ciut spirytusu lub octu i też wtedy racuchy nie chłoną oleju ;)
Z tego przepisu na sodzie ,pycha!
Witam. Żeby nie chłoneły olej trzeba troszkę dodać octu, ale tylko troszeczkę.
Magdalena Dudek albo alkoholu….. spokojnie podczas smażenia ” ulatnia” się
Pyszne – troche chłoną olej ale puchate i smaczne
można dać ciut spirytusu lub octu by chłonęły mniej oleju :)
Robię takie tylko zamiast maślanki dodaję zsiadłe mleko są pyszne