Red Velvet Cake - czerwone ciasto z kremem

Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem


Red Velvet Cake jest deserem dość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż jeden taki kawałek jak widzicie poniżej. Czerwony kolor ciasta można uzyskać używając soku z buraków lub czerwonego barwnika spożywczego . Ja osobiście użyłam tego drugiego i troszkę za dużo kakao, dlatego ciasto wyszło bardziej bordowe niż czerwone ;-)

Składniki

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Kakao 40g kakao (jeśli chcecie bardziej czerwone ciasto, a nie bordowe – użyjcie z ok 20-30g)
  • Sól 1 łyżeczka
  • Jajko 2 duże jajka
  • Olej słonecznikowy 1,5 szklanki
  • Maślanka 1 szklanka (lub jogurtu naturalnego)
  • Ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Barwnika Wilton 1,5 łyżeczki
  • Krem do red velvet cake
  • Serek kremowy Philadelphia 600g (lub Twój smak)
  • Masło 200g, w temperaturze pokojowej
  • Cukier puder 1,5 szklanki
  • Ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki

Red Velvet Cake - czerwone ciasto z kremem

Wykonanie:

  1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
  2. W drugiej misce roztrzepać jajka widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej masy.
  3. Składniki suche przelać do składników mokrych, mieszać widelcem w jednym kierunku aż masa będzie gładka i lśniąca.
  4. Tortownicę o średnicy 21-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut (nakłuć patyczkiem i spr., czy jest suchy). Ostudzić.
  6. Przygotować krem. Masło ubić za pomocą miksera na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, dalej miksując. Następnie dodać serek i olejek waniliowy, miksować dalej. Schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut.
  7. Ostudzony biszkopt podzielić na 3 płaty. Niewielką ilość biszkoptu ‘zeskrobać’ , by mieć okruszki do posypania wierzchu Red Velvet Cake . Każdy płat wysmarować kremem, również wysmarować boki. Wierzch torciku posypać przygotowanymi wcześniej okruszkami biszkoptu. Schłodzić w lodówce przez następne 20-30 minut. Smacznego!

Red Velvet Cake - czerwone ciasto z kremem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 odpowiedzi na “Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.