Risotto z pieczarkami


Risotto z pieczarkami – to pomysł na proste danie, idealne na obiad, czy ciepły posiłek do pracy, który można wrzucić do pudełeczka i szybko odgrzać ;) Przepis można oczywiście dowolnie modyfikować, dodając np. kawałki usmażonego/ugotowanego kurczaka lub indyka.

Inspiracja: Kuchnia Lidla

Risotto z pieczarkami – Składniki:

  • 200g ryżu (najlepiej arborio, ale jak nie macie, to może być inny, np. parboiled)
  • 250 g pieczarek
  • 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego (1 litr; może być wywar z rosołu)
  • 1 średnia cebula (ok. 140g)
  • 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu (ok. 40g)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (ok. 6g)
  • 3 łyżki masła (ok. 45g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej (ok. 10g)

risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, podsmażyć pieczarki aż się zarumienią. Przełożyć do miseczki.
  4. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe dwie łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć aż się lekko zeszkli, następnie dorzucić drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę czosnek) i smażyć jeszcze pół minuty, cały czas mieszając.
  5. Kolejno na patelnię wsypać ryż (nieugotowany) i smażyć całość około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Olej rzepakowy powinien pokryć dokładnie ziarna ryżu.
  6. Następnie stopniowo dodawać bulion (wlewać po ok. 1/3 szklanki) – kolejną łyżkę wlać dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas należy mieszać risotto.
  7. Ryż powinien gotować się około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać wcześniej usmażone pieczarki i całość jeszcze chwilę gotować na małym ogniu.
  8. Zestawić risotto z ognia, dodać masło, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wszystko wymieszać. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.