Rogaliki 3 składnikowe – tak! Tylko 3 składniki wystarczą, by zrobić szybkie ciasto na rogaliki. Szukacie czegoś do kawy na dzisiejsze popołudnie? Może będą to właśnie rogaliki trzyskładnikowe? :) Przepis na nie znalazłam na jednej z grup na FB – tam są naprawdę wielkim hitem ostatnich czasów ;) Możecie nadziewać je dowolnie – kremem orzechowym, czekoladowym lub marmoladą. Możecie je tylko oprószyć cukrem pudrem bądź oblać lukrem lub polewą czekoladową! Wszelkie kombinacje dozwolone ;)
Rogaliki 3 składnikowe – Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 250g masła (ewentualnie margaryny)
*szklanka = 250ml
Dodatkowo:
- dowolne nadzienie – u mnie marmolada wieloowocowa
- cukier puder do oprószenia rogalików
Rogaliki 3 składnikowe – Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sitko. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę. Całość posiekać aż powstanie masa przypominająca okruszki chleba. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką). Wyciąć duże koło za pomocą talerza lub dużej, okrągłej blaszki. Kolejno podzielić koło na 8 części, tak by powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę lub krem czekoladowy i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy trójkąta) do węższej (wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki. Pozostałe ciasto również rozwałkować i podzielić na trójkąty, dalej postępując tak jak wyżej.
- Najlepiej na 30 minut przed pieczeniem schłodzić rogaliki w lodówce.
- Schłodzone rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 190-200st.C.
- Włożyć rogaliki do piekarnik i piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienia). Ostudzić.
- Oprószyć rogaliki cukrem pudrem lub polać lukrem (zobacz przepis: lukier królewski). Smacznego!
To co? Skusicie się na rogaliki z 3 składników? :)
Nie dawać wcale śmietany, w zamian pół szklanki piwa i łącznie 4 szklanki mąki?
Zamiast śmietany można dodać pół szklanki piwa i dwie szklanki mąki zamiast dwóch, cukier waniliowy. Rogaliki po upieczeniu smakują jak ciasto półfrancuskie, pyszne
Nie dawać wcale śmietany, w zamian pół szklanki piwa i łącznie 4 szklanki mąki?
Rogaliki naprawdę smaczne .Polecam !
Moje ulubione rogaliki zarówno w wersji na słodko z dżemem jak i na słono, koncentrat pomidorowy, salami, cebula. Polecam
Pyszności, troszkę cukru trzeba dodać, są pycha, robiłam z jabłkiem i budyniem,
Może być śmietana 16%?
Jak długo można przechowywać takie rogaliki?
Można śmietanę zastąpić serkiem to ile go ma być ? I jak piec tzn termoobieg czy góra dół ?
A czy mozna te rogaliki nadziac budyniem czy wyplynie???
a co zrobi żeby Nutella nie wypłynęła na zewnątrz?
Rogaliki rewelacja!!!!
Ciężko uwierzyć że z tylu składników takie pyszne rogaliki wychodzą
Powiedzcie mi proszę na jaka grubość (mniej-wiecej) należy rozwałkować ciasto. Ż góry dziękuję :-)
tak ja na pierogi ,ale jak bedzie grubsze to tez nic sie nie stanie
Super przepis, rogaliki pychotka, robiłam z marmoladą oraz z nutellą.
Mam pytanie do osób które robiły te rogale. Czy mogę dodać do tych 3 składników, cukier puder i proszek do pieczenia ???? By ona nie co wyrosły?? Proszę podzielić się informacją, w ogóle co dodać do tego przepisu, aby w pełni rogaliki były pyszne, wyrośnięte itd
można śmietanę zastąpić zmiksowanym twarożkiem, będę puszyste :) w podobnych przepisach chodzi o to, aby wyeliminować proszek do pieczenia
nie trzeba nic dodawać
Mozna dodac drożdże. Ja znam taki przepis. Pyszne z jabłkami. Na wierzch zozmacone bialka i cukier przed pieczeniem.
Zamiast śmietany dodaję serek homogenizowany
Ja również dodaję serek homogenizowany
Rogaliki są przepyszne, robię je już od kilku lat i dzisiaj też goszczą na moim stole. Pozdrawiam i POLECAM!!!
Chyba trochę za mało mąki… Jaka konsystencja ciasta ma być
Pyszne ☺ na moim stole królują co tydzień. Polecam ten przepis.
Dlaczego one się nazywają 3-składnikowe ? Przecież potrzebne jest min. 5 składników. Nie sądzę by budziły takie zachwyty gdyby były zrobione faktycznie z 3 składników, bez nadzienia i cukru pudru na wierzchu.
Ale głównymi składnikami są mąka, śmietana i masło, tak? O ile uczono mnie w szkole to 1+1+1=3 nie 5.
Czy z tego ciasta idzie zrobić kapuśniaczki
Mam pytanie. Czy jak zrobię dzień wcześniej ciasto i włożę do lodówki to będzie dobre żeby na drugi dzień robić z nich rogale?
tak ;)
Szkoda że wcześniej nie spojrzałam, córka mnie męczyła o coś słodkiego, a tu taki fajny przepis, ale byśmy pochrupały ;-)
Ja właśnie zrobiłam. Wyszły pycha !!! Polecam :)
Ja właśnie zrobiłam. Wyszły pycha !!!. Polecam :)
czy zamiast śmietany mogę dać jogurt naturalny?
Raczej nie, bo w smaku wyjdą gorsze.
Tak można jogurt i są wyśmienite
Witam no ja dzisiaj sie zdobylam na ich wykonanie jak na razie ciasto chlodzi sie w lodowce.Mam naddzieje ze mi wyjda a talent do pieczenia mam kiepski no ale trzeba probowac:)
Witam no ja sie zbieralam az sie zebraalam ciasto narazie chlodzi sie w lodowce mam nadzieje ze sie uda:)
witam mam pytanie ile z tej porcji wychodzi rogalików pozdrawiam Kamila
Jeśli będzie Pani tak jak ja, z każdego koła o średnicy standardowego talerza obiadowego wycinała 8 trójkącików na rogaliki, to z powyższych proporcji wychodzi ok. 50-60 małych rogalików ;)
Muszę się w końcu zdobyć na ich wykonanie, tylko 3 składniki, a ile przyjemności!