Obiad

Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami

Kuchnia : Polska | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 30 minut | Porcje : 15 porcji

Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami – to propozycja na świąteczny obiad :) Świetnie się sprawdzi na Boże Narodzenie lub jako obiad na niedzielę. Przepis ten powstał na bazie śliwek w boczku, które są jedną z moich ulubionych przekąsek na imprezę.

Na świąteczny obiad polecam również tradycyjny schab ze śliwkami.

By schab nie wysychał o pozostał soczysty należy przed pieczeniem podsmażyć mięso z każdej strony, na dość dużym ogniu. Do pieczenia zaś można użyć naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia, folię aluminiową itd., by mięso jak najmniej traciło soków. Ważne jest również, by kupić dobre jakościowo mięso – zbyt stare kawałki schabu wyjdą suche i niesmaczne.


Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami – Składniki:

  • 1 kawałek schabu bez kości – ok. 1,3 kg
  •  4 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 200 g boczku wędzonego parzonego w plastrach
  • 2 czubate łyżeczki musztardy chrzanowej lekko ostrej
  • ok. 300 g suszonych śliwek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • wykałaczki lub sznurek

rolada ze schabu na świąteczny obiad

Przepis na roladę schabową z boczkiem i śliwkami:

  1. Schab umyć, oczyścić z białych włókien i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa (można to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy – rozcinając schab od środka tak jakbyśmy rozkładali książkę – należy wtedy schab naciąć wzdłuż pośrodku dłuższego boku, zachowując ok. 2 cm nierozciętego kawałka i rozłożyć jak książkę, następnie od środka ku brzegowi naciąć każdą z ‘kartek’, zostawiając ponownie ok. 2 cm przy krawędzi – powinien powstać nam duży płat mięsa. Drugi sposób to tak nacinać mięso na grubość ok. 1,5 cm, jakbyśmy rozwijali roladę.
  2. Schab rozbić delikatnie tłuczkiem z jednej strony (wewnętrznej), uważając by nie podziurawić mięsa i by nie rozklepać zbyt mocno. Najlepiej by grubość rozklepanego schabu wynosiła ok. 1 cm.
  3. Doprawić mięso z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Schować do lodówki na minimum godzinę (można też na całą noc).
  4. Śliwki posiekać na mniejsze kawałki.
  5. Na rozklepany i doprawiony schab poukładać plastry boczku, posmarować musztardą, a następnie na niego wysypać posiekane śliwki, pozostawiając po bokach około 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższej krawędzi i obwiązać bawełnianym sznurkiem lub spiąć wykałaczkami (ja roladę przekroiłam na 2 mniejsze rolady, by łatwiej mi się smażyło na patelni).
  6. Na patelni rozgrzać olej i na dość dużym ogniu podsmażyć roladę z każdej strony.
  7. Przełożyć roladę do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i piec przez ok. 80 minut w temperaturze ok. 190 st. C. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i piec bez przykrycia.
  8. Po upieczeniu wyjąć schab z piekarnika i pozostawić na ok. 20 minut na kuchennym blacie, by soki z mięsa się “uspokoiły” (zapobiegnie to wypłynięciu soków ze środka pieczeni). Po tym czasie można pokroić mięso w plastry.
  9. Sos jaki powstał podczas pieczenia przelać do osobnego garnuszka, podgrzać i ewentualnie zagęścić mąką. Wykorzystać jako sos do rolady. Smacznego!

Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami

Rate this post

1 thought on “Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here