rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – to HIT na imprezę! Znika z talerzy w mgnieniu oka! Na pewno wszystkim zasmakuje, bo któż nie lubi dobrego żółtego sera z dodatkiem soczystego kurczaka w towarzystwie smażonych pieczarek z cebulką? :) Polecam ją na wszelkiego rodzaju imprezy, bo goście na pewno będą zachwyceni. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakuje bez jakichkolwiek dodatków, ale oczywiście można się pokusić np. o zaserwowanie jej z sosem czosnkowym.

Z podanych niżej składników wychodzi ok. 12 roladek o szerokości 2,5 cm.


Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – Składniki:

Składniki na farsz pieczarkowy do rolady serowej z kurczakiem:

  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula – ok. 160 g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka bułki tartej

Składniki na warstwę serową do rolady z pieczarkami:

  • 3 jajka
  • ok. 240 g żółtego sera (u mnie Gouda)
  • 3 czubate łyżki majonezu (pół szklanki*)
  • szczypta soli

Składniki na warstwę drobiową do rolady serowej z pieczarkami:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 400 g
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz do smaku

*szklanka o pojemności 250 ml

rolada serowa z kurczakiem

rolada serowa z pieczarkami

rolada serowa

Przepis na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami:

Przepis na farsz pieczarkowy do rolady serowej z kurczakiem:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli.
  2. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – obierać czy myć?), zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zeszklonej cebuli i smażyć dalej do czasu aż nadmiar wody z grzybów całkowicie odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Następnie do zimnego farszu dodać jajko oraz bułkę tartą i dokładnie całość wymieszać.

rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami smażonymi

Przepis na warstwę serową i drobiową do rolady z kurczakiem i pieczarkami:

  1. W misce wymieszać jajka ze szczyptą soli za pomocą trzepaczki. Następnie dodać majonez i wymieszać trzepaczką do czasu uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Kolejno zetrzeć ser żółty na tarce o małych oczkach. Dodać do masy jajeczno-majonezowej i wymieszać.
  2. Prostokątną blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać na blaszkę, wyrównać. U mnie masa ta zajęła powierzchnię o wymiarach 30 cm x 36 cm. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut do czasu zarumienienia masy serowej.
  3. Po upieczeniu przełożyć masę serową na blat stołu papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia.  Piersi z kurczaka oczyścić, przekroić każdą wzdłuż na dwa cienkie plastry, a następnie rozbić cienko tłuczkiem do mięsa. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Na wierzchu upieczonej masy serowej (na jej 3/4 powierzchni) ułożyć piersi z kurczaka, a na połowie ich powierzchni usmażone pieczarki z cebulą (tak jak na załączonych zdjęciach). Zwinąć całość (zaczynając od krótszego boku) w ścisłą roladę. Zawinąć w papier do pieczenia, położyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 25-30 minut (dłużej jeśli mięso z kurczaka było w grubszym kawałku). Po upieczeniu rolady wyciągnąć ją z piekarnika, rozwinąć z papieru i odstawić na 15-20 minut, by nieco ostygła, a następnie dopiero rozpocząć krojenie jej w plastry.  Z podanych wyżej składników wychodzi ok. 12 roladek o szerokości 2,5 cm.

 

rolada z serem i piersią kurczaka
rolada z serem, pieczarkami i piersią kurczaka

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.