Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i serkiem kanapkowym to idealne danie na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, czy też inne imprezy z rodziną lub znajomymi. Wykonanie takiej rolady z łososiem nie jest skomplikowane i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jej przygotowaniem. Poza tym rolada szpinakowo-łososiowa stanowi ona elegancką przystawkę, więc warto pokusić się o jej zrobienie.
Rolada szpinakowa
Oczywiście do zrobienia rolady szpinakowej z łososiem można użyć świeżego szpinaku, jednak dodatkowo należy go wtedy zblendować na jednolitą masę. Dlatego ja idę nieco na łatwiznę i używam mrożonego szpinaku, który jest już rozdrobniony. Należy tylko jeszcze pamiętać o tym, by nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, aby nie pękało podczas zwijania. Koniecznie zróbcie roladę z łososiem, a nie pożałujecie! Gorąco polecam! :)
Rolada szpinakowa z łososiem – Składniki:
Składniki na omlet szpinakowy:
- 450 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
- 1 czubata łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 %
- sól i pieprz do smaku
- 4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450) – ok. 100 g
- 4 jajka rozmiar L
Składniki na farsz:
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 2 opakowania serka kanapkowego typu Almette, Delikate lub NaTurek 9 (u mnie 1 śmietankowy i 1 chrzanowy*)- ok. 300 g
*zamiast chrzanowego serka można użyć drugiego śmietankowego, a do masy dodać odrobinę tartego chrzanu (np. ze słoiczka) do smaku; można także zamiennie użyć innego serka o wyrazistym smaku, np. śmietankowego ze szczypiorkiem i cebulką
Przepis na roladę szpinakową z łososiem:
Jak zrobić placek szpinakowy do rolady z łososiem?
- Czosnek obrać z łupinek, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu roztopić łyżkę masła, wrzucić czosnek, smażyć 30 sekund, co jakiś czas mieszając.
- Następnie na patelnię wrzucić mrożony szpinak i smażyć, co jakiś czas mieszając, do czasu aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
- Kolejno dodać 1 czubatą łyżkę gęstej kwaśnej śmietany oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć dalej aż masa zgęstnieje (z reguły zajmuje to dodatkowe 2 minuty). Należy pamiętać, że po ostudzeniu masa będzie jeszcze trochę bardziej zwarta. Odstawić patelnię ze szpinakiem do całkowitego ostudzenia.
- Do podsmażonego i ostudzonego szpinaku dodać żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną, wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
- Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i również dodać do szpinaku, delikatnie mieszając do połączenia się składników.
- Blaszkę z piekarnika o wymiarach 30 cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej żeby to była jak największa blaszka. Ja użyłam tej płaskiej z piekarnika. Im większy będzie ‘szpinakowy placek’ tym ładniej będzie potem zawinąć roladę. Wylać masę ze szpinaku na papier do pieczenia i równo wygładzić łyżką. Piec w temp. 175 st. C przez ok. 20-22 minuty (aż masa stężeje). Należy tylko pamiętać o tym, by nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, aby nie pękało podczas zwijania. Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika. Ściągnąć placek szpinakowy z blaszki i wraz z papierem zawinąć go w rulon (można go położyć na kratce, by mógł swobodnie parować). Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Jak zrobić roladę szpinakowo łososiową?
- Oba serki kanapkowe wymieszać ze sobą.
- Ostudzony omlet szpinakowy delikatnie oddzielić od papieru do pieczenia, jednak zostawiając go dalej na tym papierze. Kolejno posmarować wierzch szpinakowego placka serkami kanapkowymi. Na połowie szerokości placka wyłożyć wędzonego łososia w plastrach. Zwinąć dość ciasno w roladę. Owinąć ją ponownie w papier do pieczenia i wstawić do lodówki. Schłodzenie ułatwia późniejsze krojenie rolady z łososia.
- Po około 30 minutach można roladę pociąć w plasterki (u mnie o szerokości ok. 1,5 – 2 cm) i podawać ;-) Smacznego!
Ta rolada szpinakowa z łososiem wędzonym jest super przekąską zarówno na imprezę, jak i Święta. U nas pojawia się głównie na Boże Narodzenie, ale sporo z Was pisało mi, że robi ją również na Wielkanoc. Jeśli szukacie więcej pomysłów na tego typu dania, to gorąco zachęcam do przejrzenia takich kategorii jak: Przekąski na Sylwestra i imprezę oraz Przepisy na Boże Narodzenie. Znajdziecie tam mnóstwo inspiracji i mam nadzieję, że przypadną Wam one do gustu.
Pieczemy z termoobiegiem czy bez ??
bez
Gdzie mój komentarz ?
Już jest ;) Na blogu jest moderacja komentarzy, by nie publikować spamu ;) Pozdrawiam.
Dodatkowo położyłam na łososia kapary (w sloiku) oraz posypalam posiekaną natką pietruszki.
Bardzo ciekawy smak, polecam wypróbować.
Pychotka. Robiłam na Wigilię i na Sylwestra będzie powtórka. Tylko w moim przepisie nie dodawało się jogurtu ale też wyszło super :) Do serka almette dodałam ząbek czosnku i koperek :)
A mam pytanko. Mianowicie łosoś wędzony w plastrach ma być?
tak
Dzięki☺!!! Chyba zrobię na Sylwestra. Jestem ciekawa jak smakuje ?Musi być dobra.
U mnie w dwoch wersjach, jedna z łososiem a druga z szuszonymi pomidorami ;-)
Juz sie chłodzi w lodówce !!!!
kilka dni temu zrobiłam, pyszna!
Jutro robię pierwszy raz. ☺
Przed chwilą skończyłam ją robić. Już nie mogę się doczekać jak ją pokroję i poczęstuję rodzinę :)
A mozesz powiedziec jakiej wielkości blaszkę użyłaś , w cwntymetrach ?
To jest standardowa niska blacha dołączana do każdego piekarnika ;) Taka http://www.sferis.pl/pictures/q2/A8/335235-167604-product_original-piekarnik-aeg-be3003001m-elektryczny-inox-be-3003001m.jpg
Witam mam pytanie odnośnie tego,czy jak dodaje jajka i resztę składników to nadal smażyć? czy te składniki typu jogurt,jajka to dodawać po usmażeniu.
Tak jak jest opisane w pkt 1 :) Proszę na spokojnie przeczytać – do momentu “ostudzić” smażymy – po tym czasie już tylko dodajemy kolejne składniki i mieszamy bez smażenia :)
Pyszna robiłam
Polecam polać sosem czosnkowym ;)
potwierdzam jest pyszna:-)
Mama robi…mniaaam
Bardzo dobre. Robiliśmy. Tzn mężuś robił ☺️
Ja tez robię !:)
a szpinak w liściach czy rozdrobniony będzie lepszy?
Bez znaczenia ;)
Właśnie dzisiaj zrobiłam taką roladkę, jest do jutra w lodówce ciekawe jak będzie smakować, pozdrawiam i dzięki za smakowity przepis.
PYCHA-TEŻ ROBIĘ!
pycha też robiłam z chrzanowym almette :) polecam :)
rowniez polecam:) juz kilka razy robilam i znika w sekundzie pychota:)
jest super ale ze szynką łosoś mi niepodchodzi
Polecam, jadłam, jest przepyszna.
Super
Robiłam ją i jest pyszna :-)
Wypróbowane i bardzo smaczne
Na te Święta tez zagości na mym stole.
Robie zawsze jak mam gości. …pycha ale koniecznie po serku jeszcze chrzan
Uwielbiam
Pyszka
Tez ja uwielbiam :-)
Robie roladki w cieście z serkiem ze szczypiorkiem i łososiem ;D
No moje danie popisowe
u mnie jest to potrawa obowiązkowa na Wielkanocnym stole
Od lat jest zawsze na na stole w Święta Bożego Narodzenia
Najlepsze almette chrzanowe do tej rolady.
robiłam w zeszłym roku na Boże Narodzenie jest b.dobra
Pyszna
pycha zawsze jest na święta Wielkanocne!
Polecam oprocz almette kremowego dodac chrzanowy… zaostrzy smak :-)
Daję na zmianę ;) czasami właśnie z chrzanowym, czasami ze szczypiorkiem, żeby trochę ‘ostrzej’ było ;)
Jadłam – przepyszna :)
Uwielbiam! Dawno nie robilam wiec czas to zmienic :-D dziekuje za przypomnienie! :-)
Dla kogoś kto lubi łososia super ja uwielbiam
Witam :)
Zrobiłam dzisiaj, troszkę zmodyfikowałam – dodałam rozdrobnione suszone pomidory w oleju z czosnkiem i powiem – rewelacja. Dzięki za przepis
Moja ulubiona!
Pyszna rolada mogłabym ją codziennie jeść
Uwielbiam, bardzo efektowna, robię często na imprezy i zachwyca…poza tym jest bardzo sytą przystawką ;-)
Oj ! Pycha !
Bardzo lubię :)
Impreza nie moze sie bez niej odbyć
przeprzeprzepyszna :)
Pyszna klasyka :)
a jak długo ma się w sumie smażyć ten szpinak? mam papkę ale nie wiem jaka konsystencja powinna być zanim dodam jajka.
Do momentu aż zdecydowana większość wody odparuje ;)
Ja robił am alternatywna wersje dla osób nie lubiących ryb z szynka parmenska i wyszło super, a podobno ze zwykłą szynka tez jest swietne:-)
Muszę spróbować z szynką bo łososia nie lubię. Ale przepis w oryginale wypróbuję jutro, zamierzam zrobić dla gości. Mam nadzieję, że się uda, a mam stracha bo słodkie rolady nigdy mi nie wychodzą.
wauuuuu delicioso¡¡¡¡¡
Pychotka ..jadlam na chrzcinach synka..pyszna
Pysznosci!
Wspaniala!
pychotka, też robię :)
Pycha :)
Omnomniom :D
Uwielbiam ją.
mniam
Moja ulubiona przekaska na imprezki :) łatwa i smaczna ;)
czy szpinak ma być liściasty czy rozdrobniony czy nie ma różnicy?
Nie ma różnicy praktycznie ;) Ja używałam wtedy mrożonego.
polecam :) mniam
uwielbiam to :)
bardzo smaczna sama ja tez robie!
Jedna z moich ulubionych przekąsek na imprezach rodzinnych ;-) Pyszna!
Pyszne!
Jest wspaniała
moja ulubiona….
Pyyychota :)
O to też króluje u mnie na każdej imprezie :) Uwielbiam i wbrew pozorom łatwe do zrobienie :) Pięknie wygląda ;)
Oooo numer popisowy mojego “Żonkilka” :D pysznee
Robiła i jest przepysznaaa
Mozna dodac serek chrzanowy i wtedy bedzie delikatnie pikantna
Wyszla idealna :)
a fotki? :D
Fotki tak apetyczne, że zaraz idę do lodówki… ;-)
Polecam naprawdę jest pyszna
wygląda smakowicie! :)
znajdz 2 i jutro będziesz się całował(a) 555555555555555 555555555555555 5555555555555555 555555555555555 555555555555555 5555555555555555 555555555555555 555555555555555 5555555555555555 555555555555555 555555555555525 5555555555555555 odliczaj:10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 teraz zamknij oczy i pomyśl życzenie TERAZ *,*,*,*,*,*,*, WKLEJ TO DO 15 RÓZNYCH KOMENTARZY I TWOJE ŻYCZENIE SIE SPEŁNI.pospiesz się masz 20 min
Pięknie wygląda jak i cudownie smakuje :)
jest pyszna
Cudowna<3
Robiłam jest pyszna:-)polecam;-)Niebo w gębie !!!
robiłam pyszna :)
pycha.
przystaweczka palce lizać
MNIAM!
pychaa ;)
Nie lubię łososia.
Polecam, bardzo łatwa przystawka i pyyyyszna :-)
Poezja…
Dzięki bardzo za pomysł ! W sb idę na imprezę, więc spróbuje ogarnąć to cudo. A jaka mniej więcej grubość tego “szpinakowego placka” ? :D
Z ok. 1 cm grubości :)
wygląda rewelacyjnie:) świetna Ci wyszła:)
Co mogę napisać? Skradłaś moje serce tą rolada <3 :D
Pozdrawiam świątecznie :)
bardzo fajna jest ta masa szpinakowa, do łososia idealna!! Ostatnio widziałam wędzonego łososia ze suempolu w sporej promocji, to chyba w piątek się skuszę i zaserwuję rodzince danie wg twojego przepisu
Jak ja to uwielbiam !
to jest pyszne! też co jakiś czas robię takie roladki :)
pyszności:)
dobre połączenie smaków!
moja ulubiona roladka:) nie ma sobie równych!
taka rolada jest bardzo smaczna, też ją robię:)
Ubóstwiam roladki :)
Już dluższy okres czasu przymierzam się do zrobienia takiej rolady. No chyba najwyższa pora coś z tym zrobić :)
Wspaniale sie prezentuje;) czy masa szpinakowa nie rozpada sie?
Nie rozpada ;-) Jajeczka wiążą masę szpinakową.
Dzięki za odpowiedź;)
uwielbiam takie przekąski!:)
Rewelacja :) Kiedyś kupowałam taki produkt gotowy. Smakował extra, ale nie zastanawiałam się jak to zrobić :) Już wiem, thx :)
Uwielbiam. Tylko u mnie w odwrotnej kolejności, więcej łososia, a mniej szpinaku, bo rodzinka nie przepada
wyglądają bardzo smacznie:)
Oj musi być pyszna ! :)
Jakie ładne, od dawna mam ochotę zrobić , fajnie ,że przepis już mam! Pozdrawiam! Beata
super! właśnie czegoś takiego szukałam do zrobienia na imieniny ;)
Przepysznie wygląda;)