rolada szpinakowa
Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : 30 minut | Porcje : ok. 20-25 kawałków

Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i serkiem kanapkowym to idealne danie na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, czy też inne imprezy z rodziną lub znajomymi. Wykonanie takiej  rolady z łososiem nie jest skomplikowane i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jej przygotowaniem. Poza tym rolada szpinakowo-łososiowa stanowi ona elegancką przystawkę, więc warto pokusić się o jej zrobienie.

Rolada szpinakowa

Oczywiście do zrobienia rolady szpinakowej z łososiem można użyć świeżego szpinaku, jednak dodatkowo należy go wtedy zblendować na jednolitą masę. Dlatego ja idę nieco na łatwiznę i używam mrożonego szpinaku, który jest już rozdrobniony. Należy tylko jeszcze pamiętać o tym, by nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, aby nie pękało podczas zwijania. Koniecznie zróbcie roladę z łososiem, a nie pożałujecie! Gorąco polecam! :)

rolada szpinakowo lososiowa przepis

Rolada szpinakowa z łososiem – Składniki:

Składniki na omlet szpinakowy:

  • 450 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450) – ok. 100 g
  • 4 jajka rozmiar L

Składniki na farsz:

  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 opakowania serka kanapkowego typu Almette, Delikate lub NaTurek 9 (u mnie 1 śmietankowy i 1 chrzanowy*)- ok. 300 g

*zamiast chrzanowego serka można użyć drugiego śmietankowego, a do masy dodać odrobinę tartego chrzanu (np. ze słoiczka) do smaku; można także zamiennie użyć innego serka o wyrazistym smaku, np. śmietankowego ze szczypiorkiem i cebulką

przepis na rolade szpinakowo lososiowa

rolada szpinakowo lososiowa

Przepis na roladę szpinakową z łososiem:

Jak zrobić placek szpinakowy do rolady z łososiem?

  1. Czosnek obrać z łupinek, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  2. Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu roztopić łyżkę masła, wrzucić czosnek, smażyć 30 sekund, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie na patelnię wrzucić mrożony szpinak i smażyć, co jakiś czas mieszając, do czasu aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
  4. Kolejno dodać 1 czubatą łyżkę gęstej kwaśnej śmietany oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć dalej aż masa zgęstnieje (z reguły zajmuje to dodatkowe 2 minuty). Należy pamiętać, że po ostudzeniu masa będzie jeszcze trochę bardziej zwarta. Odstawić patelnię ze szpinakiem do całkowitego ostudzenia.
  5. Do podsmażonego i ostudzonego szpinaku dodać żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną, wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
  6. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i również dodać do szpinaku, delikatnie mieszając do połączenia się składników.
  7. Blaszkę z piekarnika o wymiarach 30 cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej żeby to była jak największa blaszka. Ja użyłam tej płaskiej z piekarnika. Im większy będzie ‘szpinakowy placek’  tym ładniej będzie potem zawinąć roladę. Wylać masę ze szpinaku na papier do pieczenia i równo wygładzić łyżką. Piec w temp. 175 st. C przez ok. 20-22 minuty (aż masa stężeje). Należy tylko pamiętać o tym, by nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, aby nie pękało podczas zwijania. Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika. Ściągnąć placek szpinakowy z blaszki i wraz z papierem zawinąć go w rulon (można go położyć na kratce, by mógł swobodnie parować). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Jak zrobić roladę szpinakowo łososiową?

  1. Oba serki kanapkowe wymieszać ze sobą.
  2. Ostudzony omlet szpinakowy delikatnie oddzielić od papieru do pieczenia, jednak zostawiając go dalej na tym papierze. Kolejno posmarować wierzch szpinakowego placka serkami kanapkowymi. Na połowie szerokości placka wyłożyć wędzonego łososia w plastrach. Zwinąć dość ciasno w roladę. Owinąć ją ponownie w papier do pieczenia i wstawić do lodówki. Schłodzenie ułatwia późniejsze krojenie rolady z łososia.
  3. Po około 30 minutach można roladę pociąć w plasterki (u mnie o szerokości ok. 1,5 – 2 cm) i podawać ;-) Smacznego!


Ta rolada szpinakowa z łososiem wędzonym jest super przekąską zarówno na imprezę, jak i Święta. U nas pojawia się głównie na Boże Narodzenie, ale sporo z Was pisało mi, że robi ją również na Wielkanoc. Jeśli szukacie więcej pomysłów na tego typu dania, to gorąco zachęcam do przejrzenia takich kategorii jak: Przekąski na Sylwestra i imprezę oraz Przepisy na Boże Narodzenie. Znajdziecie tam mnóstwo inspiracji i mam nadzieję, że przypadną Wam one do gustu.

rolada szpinakowa przepis

rolada ze szpinakiem

roladki ze szpinaku

4.9 / 5 ( 44 głosów )

131 thoughts on “Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem”

  1. Dodatkowo położyłam na łososia kapary (w sloiku) oraz posypalam posiekaną natką pietruszki.
    Bardzo ciekawy smak, polecam wypróbować.

  2. Pychotka. Robiłam na Wigilię i na Sylwestra będzie powtórka. Tylko w moim przepisie nie dodawało się jogurtu ale też wyszło super :) Do serka almette dodałam ząbek czosnku i koperek :)

  3. Witam mam pytanie odnośnie tego,czy jak dodaje jajka i resztę składników to nadal smażyć? czy te składniki typu jogurt,jajka to dodawać po usmażeniu.

    1. Tak jak jest opisane w pkt 1 :) Proszę na spokojnie przeczytać – do momentu “ostudzić” smażymy – po tym czasie już tylko dodajemy kolejne składniki i mieszamy bez smażenia :)

  4. Właśnie dzisiaj zrobiłam taką roladkę, jest do jutra w lodówce ciekawe jak będzie smakować, pozdrawiam i dzięki za smakowity przepis.

  5. Witam :)
    Zrobiłam dzisiaj, troszkę zmodyfikowałam – dodałam rozdrobnione suszone pomidory w oleju z czosnkiem i powiem – rewelacja. Dzięki za przepis

  6. a jak długo ma się w sumie smażyć ten szpinak? mam papkę ale nie wiem jaka konsystencja powinna być zanim dodam jajka.

  7. Ja robił am alternatywna wersje dla osób nie lubiących ryb z szynka parmenska i wyszło super, a podobno ze zwykłą szynka tez jest swietne:-)

    1. Muszę spróbować z szynką bo łososia nie lubię. Ale przepis w oryginale wypróbuję jutro, zamierzam zrobić dla gości. Mam nadzieję, że się uda, a mam stracha bo słodkie rolady nigdy mi nie wychodzą.

  8. znajdz 2 i jutro będziesz się całował(a) 555555555555555 555555555555555 5555555555555555 555555555555555 555555555555555 5555555555555555 555555555555555 555555555555555 5555555555555555 555555555555555 555555555555525 5555555555555555 odliczaj:10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 teraz zamknij oczy i pomyśl życzenie TERAZ *,*,*,*,*,*,*, WKLEJ TO DO 15 RÓZNYCH KOMENTARZY I TWOJE ŻYCZENIE SIE SPEŁNI.pospiesz się masz 20 min

  9. Dzięki bardzo za pomysł ! W sb idę na imprezę, więc spróbuje ogarnąć to cudo. A jaka mniej więcej grubość tego “szpinakowego placka” ? :D

  10. bardzo fajna jest ta masa szpinakowa, do łososia idealna!! Ostatnio widziałam wędzonego łososia ze suempolu w sporej promocji, to chyba w piątek się skuszę i zaserwuję rodzince danie wg twojego przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.