Dania z piersią z kurczaka Obiad

Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą

Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta to świetne danie dla fanów szpinaku, drobiu i słonego sera. Mimo,że mięso jest smażone, to i tak to danie można uznać za element zdrowego jedzenia :)

Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą – Składniki:

  • Pierś kurczaka 2 podwójne piersi
  • Papryka czerwona słodka mielona do smaku
  • Pieprz do smaku (do mięsa)
  • Sól do smaku (do mięsa)
  • Oliwa z oliwek
  • Szpinak 400g, świeży lub mrożony
  • Ser feta 250g
  • Gęsta śmietana 18% 2 łyżki
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Sól do smaku (do farszu)
  • Pieprz do smaku (do farszu)
Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą
Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą

Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą – Wykonanie:

  1. Jedną pierś przeznaczyć na jedną roladkę (polędwiczki można odciąć i wykorzystać je do innej potrawy np. do stripsów – zobacz przepis tutaj), by kawałki mięsa były duże i łatwo się je zawijało. Moje piersi z kurczaka niestety nie były za duże (a farszu uwielbiam dodawać sporo!), dlatego nie dało się ich idealnie zawinąć.
  2. Kurczaka cienko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Przygotować farsz ze szpinaku (link do przepisu)
  4. Na rozbite piersi nałożyć farsz szpinakowy, zawinąć mięso w roladkę (można zawiązać nitką, ale nie lubię potem tego rozwijać).
  5. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć roladki kilka minut z dwóch stron, posypując z każdej strony jeszcze słodką papryką czerwoną i odrobiną pieprzu.
  6. Do takich roladek polecam kremowe ziemniaki (zobacz przepis) oraz sałatkę do obiadu z kapusty pekińskiej (zobacz przepis)

Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą
Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą

Rate this post

10 thoughts on “Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą”

    1. Hehe, no można tak powiedzieć ;-) Mam takie ‘sezony’ , że cały tydzień mam ochoty na surówki, potem cały tydzień na domowe fast foody, teraz cały tydzień mam manie na szpinak ;D

  1. Roladki drobiowe to idealna propozycja na mięsny obiad :) Tak właściwie to jeden z niewielu sposobów, którymi można mnie przekonać do zjedzenia mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.