Roladki schabowe z kurkami (panierowane) – pyszny i szybki sezonowy obiad <3 Po więcej przepisów z kurkami zapraszam tutaj -> kurki – przepisy
Roladki schabowe z kurkami (panierowane) – Składniki:
- 360g schabu (5 plastrów)
- 200g kurek
- 1 łyżka masła (do podsmażenia kurek)
- sól, pieprz do smaku
- papryka słodka w proszku
- pęczek natki pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia roladek
- jajko, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania
Roladki schabowe z kurkami (panierowane) – Wykonanie:
- Kurki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć kurki, doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, przemieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Odstawić na bok.
- Schab umyć, osuszyć, rozklepać cienko tłuczkiem do mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na każdy plaster schabu nałożyć farsz z kurek i zawinąć w roladki. Otoczyć w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni, na której wcześniej smażyły się kurki, wlać trochę oleju rzepakowego, a gdy będzie już odpowiednio rozgrzany podsmażyć na nim roladki schabowe z każdej strony na złoty kolor. Smacznego!