Faszerowane schabowe roladki z kapustą kiszoną i pieczarkami
Dania z mięsa wieprzowego Obiad Wieprzowina

Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 15 minut | Porcje : 5 sztuk

Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami – to pomysł na obiad, który będzie smakować chyba każdemu :) Pyszny schab wypełniony kapuścianym farszem z grzybkami, a do tego panierka – brzmi pysznie, prawda? :)

Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami – Składniki:

  • 5 średnich plastrów schabu – ok. 360g
  • 150g kapusty kiszonej
  • 150g pieczarek
  • 1 mała cebulka – ok. 45g
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do panierowania
  • 1-2 jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • oliwa lub olej rzepakowy do smażenia

Schabowe roladki z pieczarkami i kiszoną kapustą

Faszerowane pieczarkami z kiszoną kapustą roladki schabowe

Przepis na roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać, a następnie zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju lub oliwie.
  2. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i podsmażyć do czasu aż zmniejszą swoją objętość, a nadmiar płynu z grzybów odparuje.
  3. Kapustę kiszoną odsączyć, drobno posiekać, a następnie zalać wrzątkiem i gotować przez ok. 25-35 minut aż kapusta będzie miękka.
  4. Kolejno pieczarki, cebulę i kapustę zmielić w maszynce do mielenia. Ponownie wrzucić farsz na patelnię i podsmażyć do czasu aż nadmiar płynów odparuje, a farsz stanie się odpowiednio zwarty. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Plastry schabu rozbić za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Farsz podzielić na 5 części (1 część na 1 kotlet). Nałożyć 1 porcję na 1 kotlet i ciasno zawinąć w rulon. Następnie otoczyć każdą roladkę w mące, rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  6. Smażyć roladki z każdej strony, na małym ogniu, na złoty kolor.
  7. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką i podusić mięso przez ok. 3-4 minuty. Smacznego!

Polecam także bardzo prosty przepis na roladki schabowe ala devolaje.

Przepyszne roladki z pieczarkami i kapustą kiszoną

Roladka schabowa z kiszoną kapustą i pieczarkami

4.7 / 5 ( 9 głosów )

6 thoughts on “Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami”

  1. Pochodzę z Dolnego Śląska i znam te roladki pod nazwą “Kotlet Górniczy”, pod taką też nazwą były serwowane w najlepszej restauracji w mieście. W moim domu też je przyrządzano. Jedyna różnica, to taka, że mama nie mieliła cebuli, pieczarek i kapusty. Kapustę po prostu po obgotowaniu drobno posiekała, połączyła z pieczarkami i cebulką, jeszcze chwilkę podsmażała i po przestudzeniu nakładała na przygotowane mięso. I dalej robiła tak samo…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here