Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami – to pomysł na obiad, który będzie smakować chyba każdemu :) Pyszny schab wypełniony kapuścianym farszem z grzybkami, a do tego panierka – brzmi pysznie, prawda? :)
Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami – Składniki:
- 5 średnich plastrów schabu – ok. 360g
- 150g kapusty kiszonej
- 150g pieczarek
- 1 mała cebulka – ok. 45g
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna do panierowania
- 1-2 jajka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
Przepis na roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami:
- Cebulę obrać, drobno posiekać, a następnie zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju lub oliwie.
- Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i podsmażyć do czasu aż zmniejszą swoją objętość, a nadmiar płynu z grzybów odparuje.
- Kapustę kiszoną odsączyć, drobno posiekać, a następnie zalać wrzątkiem i gotować przez ok. 25-35 minut aż kapusta będzie miękka.
- Kolejno pieczarki, cebulę i kapustę zmielić w maszynce do mielenia. Ponownie wrzucić farsz na patelnię i podsmażyć do czasu aż nadmiar płynów odparuje, a farsz stanie się odpowiednio zwarty. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- Plastry schabu rozbić za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Farsz podzielić na 5 części (1 część na 1 kotlet). Nałożyć 1 porcję na 1 kotlet i ciasno zawinąć w rulon. Następnie otoczyć każdą roladkę w mące, rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Smażyć roladki z każdej strony, na małym ogniu, na złoty kolor.
- Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką i podusić mięso przez ok. 3-4 minuty. Smacznego!
Polecam także bardzo prosty przepis na roladki schabowe ala devolaje.
Tez robiłam , są przepyszne
Pochodzę z Dolnego Śląska i znam te roladki pod nazwą “Kotlet Górniczy”, pod taką też nazwą były serwowane w najlepszej restauracji w mieście. W moim domu też je przyrządzano. Jedyna różnica, to taka, że mama nie mieliła cebuli, pieczarek i kapusty. Kapustę po prostu po obgotowaniu drobno posiekała, połączyła z pieczarkami i cebulką, jeszcze chwilkę podsmażała i po przestudzeniu nakładała na przygotowane mięso. I dalej robiła tak samo…
Robiłam na obiad. PYCHA. Pozdrawiam
Super danie obiadowe, ale nie tylko,… dobry pomysł na świeta.Pozdrawiam.
Kiedyś robiłam, bardzo dobre.Dzięki za przypomnienie przepisu. Pozdrawiam.
Zrobię na Święta Pozdrawiam