Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami to pyszna propozycja na obiad, nawet niedzielny. Robi się je dość szybko i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, więc z pewnością udadzą się każdemu.
Jak zrobić roladki schabowe z farszem z młodej kapusty?
Do wykonania takich roladek schabowych z młodą kapustą wystarczy 1/3 małej główki tejże kapusty. Z pomidorów polecam szczególnie malinowe, gdyż idealnie się komponują z młodą kapustą. Należy wybrać bardziej mięsiste pomidory niż wodniste.
Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami – Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości (ok. 380 g)
- 1/3 główki małej młodej kapusty – ok. 340 (waga samych liści po poszatkowniu – ok. 240 g)
- 1 litr wody + 1 płaska łyżeczka wody do gotowania kapusty
- 1 średni pomidor malinowy – ok. 200 g
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko klasy M
- sól i pieprz, papryka słodka do smaku
- 2 czubate łyżki bułki tartej do panierowania
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia
Przepis na roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami:
- Kotlety schabowe umyć, dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Następnie każdy po kolei włożyć w woreczek, umieścić na desce do krojenia i rozbić dość cienko za pomocą tłuczka, uważając jednak, by nie podziurawić mięsa. Kolejno rozklepane kotlety doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Przełożyć kotlety na talerzyk, przykryć folią spożywczą i odstawić je do lodówki na czas przygotowywania farszu z kapusty.
- Kapustę umyć, osuszyć, a następnie odkroić 1/3. Wyciąć twardy głąb (nie będzie on już potem potrzebny do wykonania dania), a liście poszatkować na średnio-grubo. Przygotować średni garnek, wlać do niego 1 litr wody oraz wrzucić 1 płaską łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, to należy wrzucić do niej kapustę, przemieszać i gotować przez około 5 minut (podczas gotowania należy kapustę jeszcze kilka razy przemieszać, by równomiernie zmiękła). Po tym czasie odcedzić kapustę na sitku i ostudzić.
- Pomidory umyć, nakroić skórkę i zalać je wrzątkiem (sparzyć), by po chwili wyciągnąć je z wody i ściągnąć skórkę. Pomidory pobawić ewentualnie wodnistych części, a pozostawić jedynie te mięsiste, które kolejno należy pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Ostudzoną kapustę wrzucić do miski, dodać pomidory oraz drobno posiekany koperek. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- Z lodówki wyciągnąć cienko rozklepane kotlety schabowe i na każdym z nich nałożyć porcję farszu kapuściano-pomidorowego. Zwinąć krótsze boki schabowego do środka i zrolować mięso wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladkę owinąć dość ciasno folią aluminiową (żeby powstało coś na wzór cukiereczka w papierku – tak jak na załączonych zdjęciach). Owinięte folią roladki schabowe włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć mięso z garnka, rozwinąć z folii i lekko przestudzić. Kolejno każdą roladkę moczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (lub oliwę) i smażyć roladki z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu przełożyć roladki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z młodymi ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego!
Gorąco zachęcamy do wypróbowania również naszych innych przepisów z młodą kapustą, zwłaszcza takich dań jak: bigos z młodej kapusty, klopsiki duszone na młodej kapuście, kurczak pieczony na młodej kapuście, surówka z młodej kapusty oraz młoda kapusta zasmażana.
