Roladki schabowe z pieczarkami i serem – to propozycja na pyszny obiad :) Jako dodatek do nich polecam ziemniaki puree, na które przepis znajdziecie tutaj: Kremowe tłuczone ziemniaki oraz surówkę z rzodkwi – zobacz przepis tutaj: Surówka z białej rzodkwi
Roladki schabowe z pieczarkami i serem – Składniki:
- 480g schabu (6 plastrów)
- 250g pieczarek
- 1 duża cebula (ok. 150g)
- 100g żółtego sera
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Roladki schabowe z pieczarkami i serem – Wykonanie:
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w kosteczkę.
- Cebulę obrać, posiekać drobno.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć cebulę, a nastpnie dorzucić pieczarki. Smażyć do czasu odparowania nadmiaru wody. Zestawić patelnię z palnika. Kolejno dorzucić starty ser, doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać.
- Każdy plaster schabu rozklepać tłuczkiem (uważać, by nie podziurawić mięsa), doprawić pieprzem, solą i słodką papryką.
- Na każdy kawałek schabu nałożyć farsz z pieczarek i sera. Zawinąć w roladki.
- Każdą roladkę ze schabu otoczyć najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Może zainteresują Was również inne przepisy ze schabem w roli głównej:
- Schab duszony. Schab w sosie
- Gulasz ze schabu i kiełbasy
- Schab ze śliwką
- Schab zapiekany z serem i pomidorem
- Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym
- Panierowany kotlet schabowy z mozzarellą
- Roladki schabowe z serem Cheddar
Roladki pycha!!! :-)