Schabowe roladki z farszem z pieczarek i sera propozycja na obiad

Roladki schabowe z pieczarkami i serem


Roladki schabowe z pieczarkami i serem – to propozycja na pyszny obiad :) Jako dodatek do nich polecam ziemniaki puree, na które przepis znajdziecie tutaj: Kremowe tłuczone ziemniaki oraz surówkę z rzodkwi – zobacz przepis tutaj: Surówka z białej rzodkwi


Roladki schabowe z pieczarkami i serem – Składniki:

  • 480g schabu (6 plastrów)
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula (ok. 150g)
  • 100g żółtego sera
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

roladki schabowe z serem i pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami i serem – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w kosteczkę.
  2. Cebulę obrać, posiekać drobno.
  3. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć cebulę, a nastpnie dorzucić pieczarki. Smażyć do czasu odparowania nadmiaru wody. Zestawić patelnię z palnika. Kolejno dorzucić starty ser, doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać.
  4. Każdy plaster schabu rozklepać tłuczkiem (uważać, by nie podziurawić mięsa), doprawić pieprzem, solą i słodką papryką.
  5. Na każdy kawałek schabu nałożyć farsz z pieczarek i sera. Zawinąć w roladki.
  6. Każdą roladkę ze schabu otoczyć najpierw w mące, potem w jajku,  a na koniec w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!


Może zainteresują Was również inne przepisy ze schabem w roli głównej:

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Roladki schabowe z pieczarkami i serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.