Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym to pomysł na dość szybki obiad, który można zrobić np. dzień wcześniej, a później tylko odgrzać roladki w sosie. Polecam również przepisy na: roladki schabowe ze szpinakiem oraz roladki schabowe z pieczarkami i serem.
Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym – Składniki:
- 360g schabu (5 plastrów)
- 5 plasterków sera
- 5 plasterków szynki
- pieprz, sól, papryka słodka do smaku
- 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
- 3/4 szklanki wrzątku (150ml)
- pół szklanki śmietanki kremówki (125ml)
- natka pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 czubata łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki wody (do zagęszczenia sosu)
Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym – Wykonanie:
- Schab umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Na każdy plaster schabu nałożyć plasterek szynki i sera, zwinąć w roladki.
- Na patelni rozgrzać olej, zarumienić roladki z każdej strony.
- W szklance wymieszać 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej z wrzątkiem. Wlać na patelnię i dusić całość przez ok. 15 minut. Kolejno dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- W 1/3 szklanki wody wymieszać czubatą łyżkę mąki pszennej, dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Smacznego!

Hejka :)
Mnie też smakowało. Niestety partnerowi już niekoniecznie. Jemu musztarda nie podeszła. Jest jakiś fajny zamiennik musztardy, który by się nadawał do reszty? Na pewno też chrzan odpada jakby co ;)
Z góry dzięki za pomoc i w ogóle za przepis :)
można zrobić bez sosu albo sos koperkowy czy pomidorowy jak lubicie
Roladki pychota.Sos zrobiłem z przecieru pomidorowego i dodałem śmietanke 18. Efekt przerósł moje oczekiwanie.
ja robię w sosie pomidorowym.
Bardzo pyszne polecam :-) .
Cześć. Przepis wygląda bardzo atrakcyjnie i prosto. Chętnie go wypróbuję na weekendzie żeby odciążyć żonę.
Zawsze w tego typu przepisach nurtuje mnie Ser. Czy Wam on naprawdę nie wypływa podczas smażenia?
Pozdrawiam
PK
Mi zawsze wypływa. Nawet jak staram sie zawinąć roladki tak by nie miał gdzie wypłynąć to i tak znajduje ujście :P
Wlasnie robię tylko ze z drobiu bo akurat mialam w domu. Mam nadzieje ze tez wyjda pycha bo wygladaja mega apetycznie…
To czekam na opinię :)
oo trzeba zrobic :)
Na pewno wyśmienite w niedzielę zaskoczę swoich domowników
Wyglądają przepysznie … jutro zrobię ☺
Smaczne…polecam
Robiłam, polecam
To już wiem co jutro robię na obiad
Właśnie jesteśmy po obiedzie! Przepis rewelacyjny! Polecam
Cieszę się bardzo, że smakowało :)
Jutro na obiad
Robiłam polecam
Jakiś czas temu już go pokazywaliście, zrobiłam i szczerze polecam
Bardzo :) już szukam pomysłu na następny obiad :)
Robiłam wczoraj. Pyszne! Dobrze,że zostało jeszcze trochę na dzisiaj
Pora obiadowa właśnie, po tym przepisie już jestem mega głodny :) Zrobię następnym razem, pozdrawiam!
:) muszę zrobić :))
Czy śmietanę można zastąpić mlekiem kokosowym albo jakimś innym roślinny ze względu na alergię na bmk?
myślę, że spokojnie można ;) wiadomo, że smak będzie się trochę różnił, ale z mlekiem kokosowym też powinno być pysznie ;)
Napewno pyszne :-)
Fajne danie musze to zrobic
Zrobione i czekaja na zjedzenie
Dzisiaj robiłam na obiad – są przepyszne, a szczególnie sos!!! Mąż się tak objadł, że nie mógł się ruszyć ;-)
Super :D Cieszę się :D
Co do tego podać prócz ziemniaczkow? Jakas surowka albo sałata?
U nas tak z boczku na zdjęciu widać ogóreczki curry :)
właśnie, jaka suróweczka? :)
Apetyczne! Proste i smaczne z pewnością!