Pomysł na przepyszny obiad ze schabu, sera, szynki. Pyszne roladki musztardowo-śmietankowe
Obiad

Roladki schabowe z szynką i serem w sosie śmietanowo-musztardowym

Kuchnia : Polska

Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym to pomysł na dość szybki obiad, który można zrobić np. dzień wcześniej, a później tylko odgrzać roladki w sosie. Polecam również przepisy na: roladki schabowe ze szpinakiem oraz roladki schabowe z pieczarkami i serem.


Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym – Składniki:

  • 360g schabu (5 plastrów)
  • 5 plasterków sera
  • 5 plasterków szynki
  • pieprz, sól, papryka słodka do smaku
  • 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
  • 3/4 szklanki wrzątku (150ml)
  • pół szklanki śmietanki kremówki (125ml)
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki wody (do zagęszczenia sosu)

Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym

Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym – Wykonanie:

  1. Schab umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Na każdy plaster schabu nałożyć plasterek szynki i sera, zwinąć w roladki.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zarumienić roladki z każdej strony.
  3. W szklance wymieszać 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej z wrzątkiem. Wlać na patelnię i dusić całość przez ok. 15 minut. Kolejno dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  4. W 1/3 szklanki wody wymieszać czubatą łyżkę mąki pszennej, dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Smacznego!


Przepyszny obiad, roladki schabowe z dodatkiem sera i szynki

4.5 / 5 ( 227 głosów )

35 thoughts on “Roladki schabowe z szynką i serem w sosie śmietanowo-musztardowym”

  1. Hejka :)
    Mnie też smakowało. Niestety partnerowi już niekoniecznie. Jemu musztarda nie podeszła. Jest jakiś fajny zamiennik musztardy, który by się nadawał do reszty? Na pewno też chrzan odpada jakby co ;)
    Z góry dzięki za pomoc i w ogóle za przepis :)

      1. Roladki pychota.Sos zrobiłem z przecieru pomidorowego i dodałem śmietanke 18. Efekt przerósł moje oczekiwanie.

  2. Cześć. Przepis wygląda bardzo atrakcyjnie i prosto. Chętnie go wypróbuję na weekendzie żeby odciążyć żonę.
    Zawsze w tego typu przepisach nurtuje mnie Ser. Czy Wam on naprawdę nie wypływa podczas smażenia?
    Pozdrawiam
    PK

    1. Mi zawsze wypływa. Nawet jak staram sie zawinąć roladki tak by nie miał gdzie wypłynąć to i tak znajduje ujście :P

  3. Wlasnie robię tylko ze z drobiu bo akurat mialam w domu. Mam nadzieje ze tez wyjda pycha bo wygladaja mega apetycznie…

    1. myślę, że spokojnie można ;) wiadomo, że smak będzie się trochę różnił, ale z mlekiem kokosowym też powinno być pysznie ;)

  4. Dzisiaj robiłam na obiad – są przepyszne, a szczególnie sos!!! Mąż się tak objadł, że nie mógł się ruszyć ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.