Roladki schabowe ze szpinakiem

Roladki schabowe ze szpinakiem – szybkie i łatwe w wykonaniu :) Zaletą ich jest na pewno to, że dla zapracowanych są wybawieniem, gdy nie ma się czasu danego dnia na długie stanie przy garnkach :) Można je przygotować dzień wcześniej, a dnia następnego lekko poddusić na patelni z odrobiną wody lub zawinąć je w folię aluminiową i odgrzać w piekarniku ;) Polecam też wersję z mięsem drobiowym: roladki drobiowe ze szpinakiem


Roladki schabowe ze szpinakiem – Składniki:

Składniki na farsz szpinakowy:

  • 450g mrożonego szpinaku
  • 250g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Pozostałe składniki:

  • ok. 720g schabu (10 plastrów na kotlety)
  • 3 łyżki oleju do smażenia roladek schabowych
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka słodka w proszku
  • szczypta chilli w proszku

roladki schabowe ze szpinakiem

Roladki schabowe ze szpinakiem – Wykonanie:

    1. Przygotować farsz szpinakowy: Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku do smaku – jak kto woli). Cały czas mieszać farsz ,by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Plastry schabu rozklepać cienko tłuczkiem. Doprawić z obu stron pieprzem i sola, a na jednej stronie (tej która będzie stroną zewnętrzną roladki) posypać papryką słodką i szczyptą chilli. Na wewnętrzną stronę plastrów schabu nakładać farsz ze szpinaku, zawinąć roladki.
    3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć roladki z obu stron. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką (na ok. 1 minutę), by mięso się poddusiło. Smacznego!

 

Polecam również inne przepisy ze schabem:

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Roladki schabowe ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.