roladki schaboweroladki schabowe

Roladki schabowe


Roladki schabowe – proste i szybkie w wykonaniu. Super się sprawdzą jako zwykły lub świąteczny obiad. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.


Roladki schabowe przepis

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie mnóstwo przepisów na roladki schabowe z najróżniejszymi nadzieniami. Pyszne są zawijańce schabowe ze szpinakiem lub z kapustą kiszoną i grzybami. Tym razem jednak postawiłam na całkowitą prostotę składników i wykonania. Poniższe roladki schabowe przypominają nieco devolaje. Jeśli zaś szukacie pomysłów na schab w całości, to polecam schab pieczony, na który również znajdziecie przepis na moim blogu.

roladki schabowe przepis

Roladki schabowe – Składniki:

  • schab w plastrach – (ok. 680 g – 9 plastrów)
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do smaku
  • masło – ok. 90 g (pokrojone na 9 kosteczek (po jednej na każdy plaster schabu)
  • pęczek koperku – ok. 9 łyżeczek posiekanego koperku (po 1 łyżeczce na każdy plaster schabu)
  • mąka pszenna do panierowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia lub smalec

Przepis na roladki schabowe:

  1. Każdy plaster schabu rozbić na cienki kotlet, najlepiej przez foliowy woreczek (dzięki temu mięso mniej się dziurawi, a mięso nie chlapie po kuchni), uważając, by nie podziurawić mięsa. Każdy plaster schabu doprawić z obu stron do smaku za pomocą soli, pieprzu, papryki słodkiej i czosnku suszonego.
  2. Masło pokroić na 9 kosteczek.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Na każdym brzegu plastra schabu położyć kosteczkę masła oraz łyżeczkę posiekanego koperku. Najpierw zawinąć brzegi plastra do środka, a potem zawinąć mięso w roladkę.
  5. W miseczce rozkłócić jajko, dodać gęstą kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszać.
  6. Każdą roladkę otoczyć najpierw w mące, potem w jajku i śmietanie, a na koniec w bułce tartej.
  7. Smażyć roladki na małym ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju, na rumiano z każdej strony. Ogień nie może być zbyt duży, by mięso w środku dokładnie się usmażyło. Ewentualnie można roladki podsmażyć na patelni do zarumieniania, a następnie upiec w piekarniku (przez ok. 15-20 minut w temp 180 st. C, z funkcją góra-dół, bez termoobiegu). Smacznego!

szybki obiad

roladki ze schabu przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.