ślimaczki z ciasta francuskiego z lososiem

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem


Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – to pomysł na szybką przekąskę z ciasta francuskiego, idealną na imprezę, np. na Sylwestra. Taka przekąska również świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Można ją zajadać samodzielnie lub w towarzystwie sosu czosnkowego.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – Składniki:

  • pół opakowania ciasta francuskiego – ok. 150 g
  • 60 g łososia wędzonego
  • 3 czubate łyżeczki koziego serka
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 żółtko
  • sezam i czarnuszka do oprószenia ciasta

roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem

ślimaczki z ciasta francuskiego z lososiem i serkiem

Przepis na roladki z ciasta francuskiego z łososiem:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  2. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki. Lekko je rozwałkować. Ciasto wysmarować serkiem kozim, posypać posiekanym szczypiorkiem, a na połowie ułożyć wędzonego łososia. Następnie lekko zwinąć w roladę, pozostawiając na końcu mały niezwinięty pasek, posmarować go roztrzepanym żółtkiem i skleić roladę do końca. Ułożyć łączeniem do dołu.
  3. Zwiniętą roladę również posmarować rozkłóconym żółtkiem, a następnie posypać sezamem i czarnuszką. Pokroić na 6 plastrów jednakowej grubości.
  4. Ułożyć roladki (ślimaczki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec roladki z ciasta francuskiego w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15-20 minut (aż ciasto przestanie być surowe i się zarumieni).
  5. Podawać np. z sosem czosnkowym.

ślimaczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.