Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – to pomysł na szybką przekąskę z ciasta francuskiego, idealną na imprezę, np. na Sylwestra. Taka przekąska również świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Można ją zajadać samodzielnie lub w towarzystwie sosu czosnkowego.
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – Składniki:
- pół opakowania ciasta francuskiego – ok. 150 g
- 60 g łososia wędzonego
- 3 czubate łyżeczki koziego serka
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 żółtko
- sezam i czarnuszka do oprószenia ciasta
Przepis na roladki z ciasta francuskiego z łososiem:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki. Lekko je rozwałkować. Ciasto wysmarować serkiem kozim, posypać posiekanym szczypiorkiem, a na połowie ułożyć wędzonego łososia. Następnie lekko zwinąć w roladę, pozostawiając na końcu mały niezwinięty pasek, posmarować go roztrzepanym żółtkiem i skleić roladę do końca. Ułożyć łączeniem do dołu.
- Zwiniętą roladę również posmarować rozkłóconym żółtkiem, a następnie posypać sezamem i czarnuszką. Pokroić na 6 plastrów jednakowej grubości.
- Ułożyć roladki (ślimaczki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec roladki z ciasta francuskiego w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15-20 minut (aż ciasto przestanie być surowe i się zarumieni).
- Podawać np. z sosem czosnkowym.
Wyszly Przepyszne
mozna uczyc nasolonej I dostaniej kwadrans cebuli zamiast szczypiorku
Ależ to musi być dobre! Uwielbiam wszystko co z ciasta francuskiego.