roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym

Roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym


Roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym to pomysł na pyszny obiad, w którym główną rolę odgrywa delikatnie mięso z kurczaka, które wręcz rozpływa się w ustach. Z podanych niżej składników wyszło mi 7 średniej wielkości roladek. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!


Składniki na roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym:

Składniki na farsz do roladek:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula – ok. 70 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 135 g sera feta
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na roladki:

  • ok. 800 g filetów z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do podsmażenia roladek

Składniki na sos:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 90 g serka topionego śmietankowego (u mnie z ziołami)

Dodatkowo: 

  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)
  • natka pietruszki do oprószenia dania

Jeśli lubicie szpinak, to polecam także inne moje przepisy, jak np. makaron ze szpinakiem.

roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym przepis

Przepis na roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym:

Przepis na farsz do roladek:

  1. Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Następnie cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  2. Na dość dużej patelni rozgrzać oliwę i masło (na małym płomieniu). Wrzucić cebulę i smażyć przez ok. 5-6 minut do lekkiego zeszklenia. Kolejno dorzucić czosnek i smażyć przez 30 sekund. Następnie wrzucić szpinak, nieco zwiększyć płomień i ciągle mieszając smażyć szpinak przez ok. 3 minuty aż delikatnie zwiędnie.
  3. Po tym czasie dodać gęstą kwaśną śmietanę oraz pokrojony w mniejszą kostkę ser feta. Smażyć całość przez około 5- 6 minut bez przykrycia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. W tym czasie część płynów powinna odparować, ale nie całkowicie – należy pamiętać, że po ostudzeniu farsz delikatnie zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą (ale tylko delikatnie, bo sos feta jest dość słony) oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Przepis na roladki drobiowe ze szpinakiem:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i kostek. Każdy filet przekroić wzdłuż na plastry (mniejsze filety kroję wzdłuż na 2 plastry, a większe piersi na 3-4 plastry – tak, by każdy plaster miał około 1-1,5 cm grubości).
  2. Następnie każdy plaster rozbić na dość cienkie kotlety, uważając, by nie podziurawić mięsa (ja to robię poprzez foliowy woreczek).
  3. Każdy kawałek mięsa doprawić z obu stron solą i czarnym pieprzem.
  4. Kolejno na każdym plastrze mięsa nałożyć porcję ostudzonego farszu szpinakowego, a następnie zawijać w roladki.
  5. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki na średnim płomieniu, z każdej strony na rumiano. Podsmażone roladki drobiowe przełożyć do naczynia żaroodpornego. Olej i resztę zawartości z patelni zostawić na później do zrobienia sosu.
  6. Ser mozzarella odsączyć z zalewy, pokroić na plasterki i poukładać je na wierzchu roladek drobiowych poukładanych w naczyniu żaroodpornym.

Przepis na sos:

  1. Na patelnię, na której smażyły się roladki wlać śmietankę kremówkę i doprowadzić ją do wrzenia. Zmniejszyć płomień i dorzucić pokrojony w małą kostkę serek topiony. Gotować, cały czas mieszając, by serek dokładnie się rozpuścił. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać roladki w naczyniu żaroodpornym.

Jak zrobić soczyste roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym?

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Umieścić naczynie żaroodporne (bez przykrycia) na środkowym poziomie piekarnika i piec roladki przez ok. 25 minut.
  3. Po tym czasie wyciągnąć naczynie z piekarnika i wierzch dania oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać z kaszą, ryżem lub z ziemniakami z wody. Smacznego!


roladki drobiowe z piekarnika w sosie serowym
roladki ze szpinakiem przepis
roladki ze szpinakiem z piekarnika

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.