Roladki z łososiem i serkiem śmietankowym z dodatkiem skórki cytrynowej to pyszna przekąska, która również ładnie się prezentuje. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Roladki z łososia
To super przekąska na kolację lub imprezę. Na pewno świetnie się sprawdzi w kategorii przekąski na Sylwestra. Łosoś jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają m.in. na pracę serca i mózgu, więc warto od czasy do czasu zaserwować sobie taką przekąskę.

Roladki z łososiem – Składniki:
- 150 g serka śmietankowego (np. Delikate, NaTurek, Almette)
- 1 średnia cytryna
- 150 g łososia wędzonego w plastrach
- 10 sztuk krakersów solonych
- kilka garści mix’u sałat z rukolą
- szczypta pieprzu czarnego
Przepis na roladki z łososiem:
- Cytrynę umyć, osuszyć, a następnie zetrzeć skórkę. Odmierzyć 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej.
- Serek śmietankowy przełożyć do miseczki, dodać startą skórkę, doprawić do smaku szczyptą świeżo mielonego czarnego pieprzu i wymieszać.
- Przygotować 10 krakersów. Każdy z nich posmarować cienko serkiem. Następnie na wierzch nałożyć odrobinę mixu sałat.
- Z pozostałej ilości serka uformować 10 kulek wielkości orzecha włoskiego.
- Łososia pokroić na 10 paseczków. Każdą kulkę z serka owinąć w plasterek łososia i ułożyć na krakersach z sałatą. Podawać od razu. Smacznego!

Dziękuję za ten kreatywny przepis. Modne, na czasie i zdrowe:)