Roladki z szynki z serkiem śmietankowym to pyszna propozycja na przekąskę na śniadanie wielkanocne, ale także super przekąska na imprezę, spotkanie rodzinne czy ze znajomymi. Wykonanie tych roladek nie wymaga zbyt wielu składników i jest dość proste w wykonaniu.
Takie roladki z szynki oczywiście można zrobić z samym nadzieniem śmietankowym, aczkolwiek dodatek pieczarek i ogórków nadaje im fajnego smaku i chrupkości. Poza tym taka przekąska ładnie prezentuje się na stole, więc nie tylko super smakuje, ale także cieszy oko.
Roladki z szynki z serkiem – Składniki:
- 3 lekko czubate łyżki majonezu – ok. 100 g
- 2 łyżeczki żelatyny – ok. 8 g
- 60 ml przegotowanej, gorącej wody
- 270 g serka śmietankowego naturalnego (u mnie Łaciaty – 2 opakowania)
- ok. 220 g szynki konserwowej w plasterkach lub innej ulubionej (u mnie 10 dużych, cienkich plasterków)
- 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 150 g
- 10 malutkich pieczarek marynowanych – ok. 60 g
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
Przepis na roladki z szynki z serkiem, ogórkami konserwowymi i marynowanymi pieczarkami:
- W 60 ml gorącej, przegotowanej wody wymieszać dokładnie 2 łyżeczki żelatyny, by nie było grudek.
- Na blacie rozłożyć folię spożywczą lub aluminiową, a na niej poukładać szynkę w plastrach (najlepiej prostokątnych) i ułożyć je w dwóch rzędach, nakładając plastry nieco na siebie, na ok. 2 cm (u mnie powstał w ten sposób prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm – tak jak na załączonym zdjęciu powyżej).
- Majonez wymieszać razem z serkiem śmietankowym na jednolitą masę, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodać rozpuszczoną, ale ostudzoną i wciąż płynną żelatynę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Ogórki konserwowe oraz pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Dodać te składniki do masy z majonezu i serka, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
- Tak przygotowaną masę rozsmarować na szynce, pozostawiając po ok. 2-3 cm wolnego miejsca od każdego dłuższego brzegu prostokąta z szynek (tak jak na załączonym zdjęciu powyżej).
- Zwinąć całość ciasno folią w rulon wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
Odstawić roladę do lodówki na 2-3 godziny, by masa odpowiednio stężała. - Po wyjęciu z lodówki zdjąć folię i pokroić roladę w plastry o szerokości ok. 1-1,5 cm.
- Roladki z szynki konserwowej podawać schłodzone na półmisku jako zimną przystawkę. Smacznego!
Więcej inspiracji na święta znajdziecie tutaj: Wielkanoc – przepisy
A co jeśli zrobię je dzień wcześniej ?? Będą dobre ?
tak, będą dobre
Rewelacyjna przystawka!
A jeśli bym każdy plaster osobno nadziala serkiem i zwinela w rulonik to nie będzie?? Coś ala nadziany makaron canneloni
Mi nie wyszło za rzadka masa i wszystko się rozpadło. Chyba zły serek użyłam
Serek, który ja użyłam jest zwartej konsystencji, a jakiej firmy Pani używała?
Dodaj więcej żelatyny
bardzo apetycznie wyglądają
Jak dla mnie apetyczne:)