roladki z szynki z serkiem

Roladki z szynki z serkiem śmietankowym


Roladki z szynki z serkiem śmietankowym to pyszna propozycja na przekąskę na śniadanie wielkanocne, ale także super przekąska na imprezę, spotkanie rodzinne czy ze znajomymi. Wykonanie tych roladek nie wymaga zbyt wielu składników i jest dość proste w wykonaniu.



Takie roladki z szynki oczywiście można zrobić z samym nadzieniem śmietankowym, aczkolwiek dodatek pieczarek i ogórków nadaje im fajnego smaku i chrupkości. Poza tym taka przekąska ładnie prezentuje się na stole, więc nie tylko super smakuje, ale także cieszy oko.

Roladki z szynki z serkiem – Składniki:

  • 3 lekko czubate łyżki majonezu – ok. 100 g
  • 2 łyżeczki żelatyny – ok. 8 g
  • 60 ml przegotowanej, gorącej wody
  • 270 g serka śmietankowego naturalnego (u mnie Łaciaty – 2 opakowania)
  • ok. 220 g szynki konserwowej w plasterkach lub innej ulubionej (u mnie 10 dużych, cienkich plasterków)
  • 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 150 g
  • 10 malutkich pieczarek marynowanych – ok. 60 g
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

rolada z szynki roladki z szynki z farszem z serka

Przepis na roladki z szynki z serkiem, ogórkami konserwowymi i marynowanymi pieczarkami:

  1. W 60 ml gorącej, przegotowanej wody wymieszać dokładnie 2 łyżeczki żelatyny, by nie było grudek.
  2. Na blacie rozłożyć folię spożywczą lub aluminiową, a na niej poukładać szynkę w plastrach (najlepiej prostokątnych) i ułożyć je w dwóch rzędach, nakładając plastry nieco na siebie, na ok. 2 cm (u mnie powstał w ten sposób prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm – tak jak na załączonym zdjęciu powyżej).
  3. Majonez wymieszać razem z serkiem śmietankowym na jednolitą masę, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodać rozpuszczoną, ale ostudzoną i wciąż płynną żelatynę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  4. Ogórki konserwowe oraz pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Dodać te składniki do masy z majonezu i serka, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
  5. Tak przygotowaną masę rozsmarować na szynce, pozostawiając po ok. 2-3 cm wolnego miejsca od każdego dłuższego brzegu prostokąta z szynek (tak jak na załączonym zdjęciu powyżej).
  6. Zwinąć całość ciasno folią w rulon wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
    Odstawić roladę do lodówki na 2-3 godziny, by masa odpowiednio stężała.
  7. Po wyjęciu z lodówki zdjąć folię i pokroić roladę w plastry o szerokości ok. 1-1,5 cm.
  8. Roladki z szynki konserwowej podawać schłodzone na półmisku jako zimną przystawkę. Smacznego!

Więcej inspiracji na święta znajdziecie tutaj: Wielkanoc – przepisy

roladki z szynki z serkiem śmietankowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Roladki z szynki z serkiem śmietankowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.