Pyszne i szybkie w wykonaniu roladki z szynki ze słonecznikiem to super pomysł na imprezową przekąskę. Prażony słonecznik jest tutaj ekstra chrupiącym dodatkiem. Serki topione wedle uznania można zastąpić kremowymi serkami.
Składniki:
- kilka plastrów ulubionej szynki (u mnie 10 plasterków schabu wiśniowego – ok. 130 g) – może być konserwowa, schab wiśniowy, szynka szefa lub inna ulubiona*
- 4 garście słonecznika łuskanego – ok. 75 g
- 200 g serków topionych (u mnie 100 g ziołowego i 100 g śmietankowego)
- 1 czubata łyżka majonezu dobrej jakości
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
*plastry szynki nie powinny być zbyt grube, by łatwo zwijało się je w ruloniki


Przepis na roladki z szynki ze słonecznikiem:
- Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucić słonecznik i prażyć go (smażyć) na niewielkim ogniu do czasu aż się zarumieni i zacznie pachnieć. Następnie przerzucić go do miseczki i odłożyć do lekkiego przestudzenia.
- W innej miseczce wymieszać ze sobą oba serki topione oraz majonez. Dodać słonecznik oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
- Przygotować kilka plasterków szynki i na brzegu każdego plastra nałożyć porcję nadzienia z serków i słonecznika.
- Kolejno każdy plasterek szynki zawinąć w rulonik i ułożyć na dużym talerzu, łączeniem do domu. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie można przełożyć roladki na półmisek lub pokroić na mniejsze roladki. Smacznego!
Więcej pomysłów na dania na imprezę znajdziecie w zakładce: przekąski na imprezę. Każdy znajdzie tam coś dla siebie.


