Roladki z tortilli z łososiem wędzonym i szpinakiem – to szybka i pyszna przekąska na imprezę. Roladki takie można wykonać na wiele różnych sposób wymieniając pojedyncze składniki na swoje ulubione.
Przekąskę taką można przygotować parę godzin szybciej przed przyjściem gości i przechowywać w lodówce, szczelnie zawiniętą w folię spożywczą (lub aluminiową) i schowaną w pudełeczku. Tuż przed przyjściem gości należy rozwinąć ją z folii i pokroić na mniejsze kawałki.
Roladki z tortilli z wędzonym łososiem, szpinakiem i serkiem chrzanowym również mogą posłużyć nam jako drugie śniadanie do pracy, czy do szkoły. Z poniższych składników wychodzi 7-8 roladek.
Roladki z tortilli z łososiem i sałatami – Składniki:
- 1 pszenny placek tortilli o średnicy ok. 25 cm
- 1 garść świeżego szpinaku – ok. 25 g
- 3 czubate łyżeczki (ok. 40g) serka chrzanowego (np. Almette, NaTurek itd.)
- 60 g łososia wędzonego
Przepis na roladki z tortilli z łososiem i sałatami, czyli jak zrobić zawijaski z tortilli z wędzonym łososiem:
- Placek tortilli o średnicy ok. 25 cm posmarować chrzanowym serkiem. Na to nałożyć liście świeżego szpinaku, kolejno plastry łososia, a na koniec zwinąć całość ściśle w roladę. Szczelnie owinąć roladę z tortilli w folię aluminiową (lub spożywczą) i schować do lodówki na minimum 30 minut.
- Pokroić bezpośrednio przed podaniem w plastry o szerokości około 3 cm. Smacznego!