Roladki z tortilli z pastą z tuńczyka to moja nowa propozycja na imprezową przekąskę. Ostatnio miałam ochotę na pastę z tuńczyka, a że Sylwester się zbliża, to pomyślałam sobie, że w połączeniu z tortillą będzie super przekąską na imprezę. Gorąco polecam wypróbować ten przepis!
Roladki z tortilli z pastą z tuńczyka – Składniki:
- 3 jajka rozmiar L
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 130 g po odsączeniu z zalewy
- pół małej czerwonej cebuli – ok. 30 g
- 2 średnie ogórki konserwowe – ok. 130 g
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 placki tortilli
Przepis na roladki z tortilli z pastą z tuńczyka:
- Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu jajek należy zalać je zimną wodą, lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy. Rozdrobnić za pomocą widelca.
- Ogórki konserwowe odsączyć z zalewy, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
- Cebulę obrać z łupiny i drobno posiekać.
- Koperek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miseczki, dodać musztardę, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Schłodzić pastę przez ok. 15 minut w lodówce.
- Następnie rozwinąć 2 placki tortilli i rozsmarować na nich pastę z tuńczyka. Kolejno zwinąć tortillę w rulon. Owinąć folią spożywczą lub folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Następnie wyciągnąć roladki z lodówki, odwinąć z folii i pokroić na paseczki o szerokości ok. 2 cm. Smacznego!
Przepis godny polecenia! Pasta świetnie smakuje z plackiem tortilli. Im więcej w niej koperku, tym jest lepsza:P
pyszności! muszę wypróbować