Roladki z tortilli z pomidorową pastą z makreli – to propozycja na dość szybką i pyszną przekąskę na Sylwestra. Mojemu Mężowi ostatnio ona bardzo zasmakowała, więc często pojawia się u nas w domu nie tylko podczas imprez, ale także jako przekąska na kolację bądź w pudełeczko do pracy. Tak więc jeśli szukacie przekąsek z tortilli, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na roladki z tortilli z pomidorową pastą z makreli.
Pomidorowa pasta z makreli – Składniki:
- 1 wędzona makrela – ok. 230 g
- 2 średnie ogórki konserwowe – ok. 130 g
- 1 mała czerwona cebula – ok. 40 g
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 czubate łyżeczki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 2 placki tortilli
Przepis na roladki z tortilli z pomidorową pastą z makreli:
- Makrelę pozbawić ości i skóry. Mięso rybie rozdrobnić za pomocą widelca.
- Ogórki konserwowe odsączyć z zalewy, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
- Czerwoną cebulę obrać z łupiny i drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miseczki, dodać majonez, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Schłodzić pastę przez ok. 15 minut w lodówce.
- Następnie rozwinąć każdy placek tortilli i rozsmarować na nich pomidorową pastę z makreli. Każdą tortillę zawinąć następnie w rulon i pwinąć folią spożywczą lub folią aluminiową. Kolejno schłodzić roladki w lodówce przez minimum 30 minut. Następnie wyciągnąć tortille z lodówki, odwinąć z folii i pokroić na paseczki o szerokości ok. 2 cm. Smacznego!
Można użyć makreli z puszki?
Super, w Sylwestra wszyscy się zajadali :)
Wygląda cudownie, smakuje zapewne jeszcze lepiej!