Jeśli szukacie nowych inspiracji na przekąski na imprezę, to dobrze trafiliście. Roladki z tortilli z prażoną cebulką – HIT imprezy to pyszne, chrupiące kąski, które zasmakują każdemu! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Roladki z tortilli – HIT imprezy
Pewnie większość z Was uwielbia roladki z tortilli. U nas najczęściej królują roladki z łososiem, ale co jakiś czas kombinujemy z nowymi dodatkami. Tym razem padło na wersję na chrupiąco, a to wszystko dzięki dodatkowi prażonej cebulki. Takie roladki z tortilli nie dość, że pysznie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują.
Więcej inspiracji na imprezę znajdziecie tutaj: przekąski na Sylwestra oraz sałatki na Sylwestra. A Wy? Jakie macie swoje imprezowe hity? Dajcie znać w komentarzach poniżej.
Roladki z tortilli z prażoną cebulką – Składniki:
- 1 tortilla (u mnie pełnoziarnista, ale możecie użyć zwykłej, pszennej)
- 3 plasterki sera żółtego
- 5 cienkich kabanosów
- 2-3 liście sałaty lodowej
- 1/4 papryki czerwonej (już wydrążonej, pozbawionej gniazd nasiennych)
- 100 g serka śmietankowego ze szczypiorkiem (typu Almette, Delikate, NaTurek)
- 2 garście prażonej cebulki
Z podanych wyżej składników wyszło mi 7 roladek.
Przepis na roladki z tortilli z prażoną cebulką:
- Paprykę pokroić w paseczki.
- Tortillę rozłożyć na blacie, posmarować połową serka śmietankowego. Na wierzchu ułożyć liście sałaty lodowej, plasterki sera żółtego oraz paseczki papryki czerwonej i kabanosy. Całość ciasno zwinąć w rulon, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30-60 minut, by tortilla się schłodziła i lepiej potem kroiła.
- Po tym czasie tortillę rozwinąć z folii i jej wierzch posmarować dookoła serkiem i otoczyć w prażonej cebulce. Robię to tak, że na folii rozsypuję dość równomiernie prażoną cebulkę, wierzch tortilli smaruję serkiem i roluję tę posmarowaną część w dół, by otoczyła się w cebulce, a następnie smaruję pozostałą część tortilli i znów roluję po cebulce – dzięki temu jak wałeczek jest cała otoczona w prażonej cebuli. Tak przygotowaną tortillę należy pokroić na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Smacznego!