Roladki z tortilli z szynką – to pyszne, kolorowe zawijaski z tortilli, które bez wątpienia są HITem każdej imprezy. Nie tylko wpadają w oko, ale też zachwycają smakiem. Koniecznie przy najbliższej okazji wypróbujcie nasz przepis na roladki z tortilli z szynką, a na pewno się nie zawiedziecie.
Roladki z tortilli przepisy
Roladki z tortilli na zimno to pomysł na szybkie imprezowe przekąski. Do ich wykonania można użyć gotowych, sklepowych placków lub zrobić domowe tortille. Do roladek z tortilli czasami wykorzystuję zwykłe tortille pszenne, a czasami wolę sięgnąć po pełnoziarniste lub tortille smakowe, np. tortillę pomidorową, by nieco urozmaicić smak i wygląd naszych przekąsek z tortilli. Jeśli chodzi o takie imprezowe roladki, to zwijanie tortilli jest w tym przypadku banalnie proste, bo wystarczy je tylko zawinąć w rulonik, a następnie ostrym nożem pokroić na paseczki o preferowanej szerokości (u nas najczęściej ok. 2 cm). Takie przystawki z tortilli znikają ze stołu w mgnieniu oka i wszystkim smakują. Przekąski z tortilli są super, ponieważ można je nadziewać ulubionymi dodatkami, tak by jak najbardziej pasowały pod nasze gusta smakowe.
Zapraszam również po inne nasze przekąski z tortilli, jak np. roladki z tortilli z łososiem wędzonym oraz quesadilla z kurczakiem i serem.
Roladki z tortilli z szynką – Składniki:
- 2 placki tortilli o średnicy ok. 25 cm (u mnie tym razem tortille pełnoziarniste)
- 1 opakowanie serka śmietankowego puszystego (typu Almette, Delikate – u mnie o smaku śmietankowym z cebulką i szczypiorkiem)
- kilka dużych liści sałaty lodowej
- 1 czerwona papryka
- kilka plasterków ulubionej szynki
Przepis na roladki z tortilli:
- Placki tortilli ułożyć na blacie. Każdy z nich posmarować połową opakowania serka śmietankowego (dość grubo).
- Sałatę obrać z liści. Każdy z nich umyć delikatnie pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.
- Paprykę czerwoną umyć, osuszyć, a następnie pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w niedużą kostkę.
- Na wierzch każdego placka z tortilli (już posmarowanego serkiem) ułożyć po kilka plasterków ulubionej szynki, kilka listków sałaty lodowej oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Całość zawinąć dość ściśle w rulon i zawinąć ciasno folią spożywczą. Schować roladki na około godzinę do lodówki, by się schłodziły i łatwiej kroiły.
- Po tym czasie usunąć folię spożywczą i pokroić tortillę w roladki (paseczki) o preferowanej szerokości. U nas roladki z tortilli z szynką mają z reguły ok. 2 cm szerokości.
- Przełożyć pokrojone rollsy z tortilli na talerz i podawać. Naszym zdaniem najlepszy sos do tortilli i przekąsek z jej udziałem, to sos czosnkowy z naszego bloga, który gorąco polecam, a przepis na niego znajdziecie tutaj: najlepszy sos czosnkowy. Smacznego!