Rosół z kury (drobiowy)

Rosół drobiowy


Przepis na domowy rosół drobiowy z kurczaka – tak pyszny jak u Babci.

Rosół drobiowy – Składniki:

  • 1 cały kurczak o wadze ok. 2,4 kg
  • ok. 3,5 litra wody
  • 2 duże marchewki – ok. 300 g
  • 2 średnie pietruszki – ok. 100 g
  • 1 mały kawałek pora  – ok. 105 g
  • kawałek selera – ok. 100 g
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 mała cebula – ok. 90 g
  • 2 płaskie łyżki soli (lub więcej do smaku)
  • 3 duże gałązki natki pietruszki
  • 3 małe gałązki lubczyku (opcjonalnie)

 

Przepis na domowy rosół drobiowy z kurczaka:

  1. Kurę umyć, włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować. Zdjąć szumowiny, które powstają podczas gotowania. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu (rosół ma tylko `pyrkać`) przez ok. 1/2 godziny (pod lekko uchyloną pokrywką).
  2. Cebulę opalić przez chwilę nad palnikiem aż zbrązowieje, nie obierać. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać. Marchewki pokroić na ćwiartki, por na plasterki.
  3. Wrzucić wszystkie warzywa do zupy, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. Gotować (rosół dalej ma tylko pyrkać) na małym ogniu, pod  częściowym przykryciem (pokrywka nie powinna zakrywać więcej niż połowę garnka) przez ok. 3 h (jeśli Wam się mocno spieszy to możecie czas gotowania skrócić do 2 godzin, ale pamiętajcie, że im dłużej się rosół gotuje, tym ma lepszy smak). Dać 2 płaskie łyżeczki soli na 30 minut przed końcem gotowania
  4. Ugotowany rosół przecedzić. Można podawać z makaronem oraz z marchewką i mięsem z rosołu. Na koniec (po odstaniu lub bezpośrednio na talerzach) doprawić rosół do smaku solą lub przyprawą Maggi. Można także posypać natką pietruszki. Smacznego!

Po odcedzeniu rosołu (oddzieleniu od mięsa i warzyw) pozostało mi 2,25 litra bulionu mięsno-warzywnego.

 

rosół drobiowy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Rosół drobiowy

  1. Karmel :

    Ja gotuję rosół regularnie, bo moje dzieci chętnie go jedzą:) Szczególnie najmłodsza córka potrafi podchodzić 3 razy do rosołu w ciągu dnia i jak się kończy to pyta, kiedy znowu będzie ta zupka:)
    Dodaję zawsze listek i ziele, pietruszkę i nie wyobrażam sobie, że tych przypraw mogłoby zabraknąć w rosole.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego i Wesołych Świąt!

  2. Anonymous :

    Nie wyobrażam sobie dodawać ziele angielskie,listek laurowy do rosołu!!!!! Koniecznie kostka rosołowa koniecznie wołowa!wiem,że niezdrowa,ale….Spróbujcie wrzucać stopniowo mieso na wrzącą wodę,ale żeby woda leciutko wrzała…nie będzie szumowin a rosołek bedzie klarowny!!!sprawdzony sposób……żadnych przypraw!!! sól i kostki wołowe….a z miesa oczywiście kura + kawałek wołowiny …..makaronik drobniutki,aldente i zielona pietruszka…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.